Srpski narod i Republiku Srpsku u proslavi 9. januara neće spriječiti prijetnje NATO alijanse nadlijetanjem i preletom zločinačkih F-16 aviona, niti će ih uplašiti, jer, kao što oni znaju ko je ispod njih, tako i Srbi znaju ko je iznad njih, poručili su iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Iz Organizacije su napomenuli da će Srpska Dan Republike – 9. januar ove godine obilježiti sa mnogo više patriotizma i ljubavi nego ikada do sada, uprkos brojnim prijetnjama i provokacijama “stranog faktora u BiH i bosansko-hercegovačkih bošnjačkih jastrebova”.

Starješine naglašavaju da Srpsku neće uplašiti ni svih 20 korpusa predvođenih ministrom unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramom Isakom, kojima planira napasti Republiku Srpsku.

– To su samo pusti snovi napuhanog ratnog huškača, koji će izduvati prije nego što postroji i 10 “alahovih ratnika”, budući da je riječ o ortodoksnom diletantu i vojnom neznalici, kome u njegovim namjerama neće pomoći ni zločinački F-16 – saopšteno je danas iz Organizacije.

Iz Organizacije su napomenuli da srpski narod i Republiku Srpsku neće uplašiti ni najnovije, kao ni ranije prijetnje, kako kažu, nesuđenog budžetskog milijardera, ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza.

– Helez sada prijeti da će “njegove službe” budno pratiti i sankcionisati svakog pripadnika Oružanih snaga BiH, koji se priključi proslavi Dana Republike Srpske. Očito da nema pojma šta se prethodnih dana događalo u “njegovom ministarstvu”, čija komisija je utvrdila da ne postoji odgovornost pripadnika ovih snaga koji su učestvovali u obilježavanju Dana Republike prošle godine”, ukazali su u Organizaciji.

U saopštenju su napomenuli da prijetnje avanturiste Kristijana Šmita i američkog ambasadora Majkla Marfija odbijaju se od Republike Srpske kao talasi od stijena i jednog dana će se i sami razbiti, upravo kao i morski talasi.

Starješine smatraju da su Republika Srpska, njena imovina i institucije svetinje koje moraju biti čuvane, branjene i odbranjene jer bez imovine i institucija nema Srpske, a bez nje nema slobode srpskog naroda, što će biti glavna poruka ovogodišnjeg obilježavanja Dana Republike.

– Srpski narod i Republika Srpska, koja je stvorena u miru, očuvana u ratu i svih 28. godina poslije rata, i dalje će slaviti svoj Dan i slati poruke mira i pozive na dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta o razvoju i postojanju BiH u budućnosti. Ukoliko BiH želi postojati, kancelarija OHR-a i stranci u institucijama BiH moraju postati prošlost – zaključili su iz Organizacije starješina.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH. Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Foto: ostavrs.org

Izvor: RTRS

Prethodni članakGRANIČNI PRELAZI: Pojačana frekvencija vozila na više prelaza na izlazu iz BiH
Naredni članakPogledajte spot Danice Crnogorčević “Za život Srpske” (VIDEO)