Električni model Manta biće dio Opelove transformacije u brend koji proizvodi isključivo električne automobile.

Šef Opela Mihael Lohšeler je potvrdio oživljavanje Mante, modela koji je predstavljao kupe sa zadnjim pogonom, tokom događaja na kojem su najavljene ogromne investicije u elektrifikaciju.

Opel će u potpunosti postati proizvođač električnih automobila u Evropi do 2028. godine, a Manta se očekuje sredinom ove decenije.

Nedavno predstavljena restaurirana i elektrifikovana verzija originalnog modela Manta A je poslužila za demonstraciju električne tehnologije, ali će novi model biti radikalno promijenjen.

Tokom pomenutog događaja je pokazan samo jedan tizer koji ipak nagovještava da Manta dolazi u formi SUV-kupea.

Detalja zasad nema, osim da će model biti baziran na jednoj od četiri Stelantisove platforme namijenjene električnim automobilima. To će biti STLA Medium ili STLA Large platforma, koje su dizajnirane za premium i automobile visokih performansi s pogonom na sva četiri točka.

STLA Medium platforma je kompatibilna s baterijama do 104kNjh, što znači da se može očekivati domet do 700 km. Automobili bazirani na SLTA platformi će imati bateriju od 118kNjh i domet do 800 km, prenosi Kliks.

Prva generacija Mante A se pojavila 1970. godine te je postala rival Fordovom modelu Kapri, a bila je bazirana na limuzini Askona. Mantu je kasnije zamijenila Kalibra.

Foto: Ilustracija

Izvor: Glas Srpske

Prethodni članakGoogle Photos: Tražite fotografije od prijatelja
Naredni članakJapan srušio rekord – najbrži internet svih vremena