U Sportskoj dvorani Borik u Banjaluci održana je svečana akademija povodom Dana Republike Srpske.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske i srpski predstavnici u institucijama na nivou BiH, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem, kao i Darko Mladić, sin srpskog generala Ratka Mladića.

Prisutni su bili i predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, predsjednik Pokreta socijalista i senator Srpske Aleksandar Vulin, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

– Ne tražimo od drugih da se odreknu sebe i onoga što je njihovo, ali ono što je naše, u svakom smislu te riječi, imamo pravo i hoćemo da zadržimo, umnožavajući ga, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je rekao da “danas i sutra slavimo Svetog Stefana, koji najbolje potvrđuje suštinu našeg opredjeljenja za mir”.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da srpski narod najbolje zna da mir mora da se čuva kao najveća dragocjenost i da nema ništa važnije od slobode koja se čuva jezikom saradnje, ispruženom rukom i ljubavlju za sebe i svoje.

Orlić je prenio pozdrave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog rukovodstva i u ime građana Srbije čestitao Dan Republike Srpske.

Danas je Dan Republike Srpske, za neke samo još jedan običan dan, ali za nas prevažan, rekao je pozorišni reditelj i scenarista Nikola Kolja Pejaković na svečanoj akademiji.

– Danas je Dan Republike Srpske, za neke običan dan, za nas prevažan. Shvatio sam da bih trebao govoriti o temama koje me kao cunami potope na ovaj dan. Da nabrajam rane koje smo sami sebi nanijeli, ali i koje su nam nanijeli i drugi. O strijeljanjima, ubijanjima, zabranama. Mogao bih da pričam o zločinima protiv sveštenstva. O strašnim tajnama, mukama, o demnskom ratu, nepravdi i bombardovanjima. Mogao bih da pričam i o pritiscima koji su nad Srbijom i Srpskom i dan danas – naglasio je Pejaković.

Akademik Matija Bećković obratio se danas stihovima svoje pjesme “Kosovo polje” u Banjaluci na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.

Nakon akademije, organizovan je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade. 

Centralni događaj u okviru obilježavanja Dana Republike biće svečani defile, koji će biti održan sutra na Trgu Krajine u Banjaluci. Proslava Dana Republike Srpske biće obilježena i u ostalim lokalnim zajednicama.

Dan Republike Srpske biće obilježen u Brčko distriktu u srijedu, 10. januara.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković: Amerikanci izgleda odustali od preleta
Naredni članakPatrijarh Porfirije: Ne tražimo od drugih da se odreknu sebe, samo hoćemo da zadržimo ono što je naše (VIDEO)