Današnje građevine su bezbjedne na seizmičke udare, ukoliko su poštovani zakoniski propisi i standardi, rekao je Ognjen Mijatović, profesor na Arhitektonsko-gađevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci, gostujući na Radiju Republike Srpske.

Istakao je da su kvalitet gradnje, kao i materijala poput betona i čelika – napredovali, tako da je sistem gradnje kod nas kako kaže, “prilično dobar”.

– Zahvaljujući aseizmičkom projektovanju, ukoliko dođe do rušenja građevine, ona je projektovana tako da se ruši na način da je moguće izvršiti bezbjednu evakuaciju lica koja se nalaze u njoj – istakao je Mijatović.

Mijatović je naveo da su u najvećem riziku objekti na kojima je izvršena nadogradnja.

– U slučaju da nije urađena analiza i kontrola postojeće konstrukcije, od temelja do krova, nadogradnja takvih objekata je rizična, naveo je ovaj stručnjak sa AGGF. Ukoliko na kuću koja ima dva sprata nadograđujete još jedan sprat, povećavate masu tog objekta za 50 odsto, što je vrlo ozbiljan dodatak masi – rekao je Mijatović.

Kaže da samo dodatno ojačavanje prilikom nadogradnje ili rekonstrukcije uključujući temelj, stubove, grede i zidove mogu taj objekat učiniti otpornim na seizmičke udare.

– Zato je neophodno da se angužuju stručnjaci, što se kod nas uglavnom ne čini – rekao Ognjen Mijatović sa AGGF u Banjaluci, u emisiji Radija Republike Srpske – “Eho nauke”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakAmbasada Rusije: Razvoj parlamentarne saradnje ima strateški karakter
Naredni članakIDDEEA: Otežan rad zbog problema na informacionoj opremi