Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas odgovor Ustavnom sudu Republike Srpske na navode iz zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, koji su podnijeli klubovi delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda.

Odbor za ustavna pitanja ističe da ovaj zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nije utemeljen na Ustavu Republike Srpske i da se sa materijalno-pravnog aspekta ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa.

Odbor ističe da Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma ima za cilj da sistemski uredi zaštitu, očuvanje i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.  

Ovaj zakon ima za cilj  da definiše jezik srpskog naroda i ćiriličko pismo kao kulturno dobro od izuzetnog značaja kao nematerijalno kulturno nasljeđe srpskog naroda kao konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj.

– Ustavni osnov za donošenje predmetnog zakona sadržan je u Amandmanu XXXII tačka 6. 12. na član 68. Ustava Republike Srpske – saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Sjednicom Odbora za ustavna pitanja predsjedavao je predsjednik Odbora i Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Foto: NSRS

Izvor: RTRS

Prethodni članakPreminulo 16 osoba, novozaraženih 50
Naredni članakOčistite zube uz pomoć ovih namirnica