Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopštio je da napadi na srpske povratnike na prostoru planine Ozren ukazuju da organizovane radikalne grupe djeluju protiv malobrojnih Srba koji žive u selima na području opština Lukavac, Maglaj i Zavidovići.

Iz Odbora su podsjetili da je u julu u selu Tumare na Ozrenu nestala Јovanka Đurić, te da sve ukazuje da je odvedena u nepoznatom pravcu.

– Ni danas nije utvrđeno šta se desilo sa Јovankom. Ona je rijetko odlazila iz kuće bilo gdje, najdalje do vrta. Nije mogla otići dalje jer pored kuće nema saobraćajnica. U kući su pronađeni štap i naočare bez kojih nije izlazila. Sve okolnosti ukazuju da je oteta – navedeno je u saopštenju.

U Tumarama je u avgustu napadnuta pedesetogodišnja Radmila Simić, koju je potpuno skinutu, nagu, vezanih ruku i usta, sa kapom preko očiju pronašao suprug Vojo Simić.

– Iako je saopšteno da je napadač na Simićevu uhapšen, nije objavljeno ime napadača, ne znamo da li je podignuta otpužnica, da li je napadaču određen pritvor, ne znamo detalje u vezi sa njegovim procesuiranjem. Zato opravdano sumnjamo da je uopšte bilo ko uhapšen – istakli su iz Odbora.

U Odboru smatraju da je vijest o hapšenju počinioca emitovana u javni prostor samo da bi se smanjio pritisak sa policijskih struktura u FBiH, te ovim putem pozivaju federalnog ministra unutrašnjih poslova Ramu Isaka i njegovog kolegu iz Tuzlanskog kantona da saopšte u kojoj je fazi istraga protiv uhapšenog počinioca, ako je uhapšen.

Na pravoslavnom groblju u Tumarama u junu je napadnut Mirko Spasojević, kojem je nepoznato lice, izašavši iz vozila, stežući za glavu reklo: “Nemoj da te zakoljem”.

– Napadač nikada nije identifikovan niti uhapšen. Pozivamo ministra Ramu da se obrati u vezi sa ovim krivičnim djelom i kaže šta je MUP preduzeo na pronalaženju počinioca – naglašeno je u saopštenju.

Iz Odbora navode posljednji incident kada su Ljeposavu Petković u Stošnici pored Vozuće napala dva nepoznata lica nanoseći joj udarce po glavi, a još nisu pronađeni.

Muslimanske vlasti su, ističu iz Obora, na područje Ozrena naselile lica iz afroazijskih zemalja koji su se borili u jedinici “El mudžahedin”, koja je 1995. godine ušla u Vozuću i počinila strašne zločine nad srpskim vojnicima i civilima.

– To je bila regularna formacija tzv. Armije BiH, što je utvrđeno nizom presuda generalima Rasimu Deliću i Sakibu Mahmuljinu i drugima. Veliki broj pripadnika jedinice “El mudžahedin” stupio je u brak sa domicilnim muslimankama i stekao državljanstvo BiH, te ostao da živi na području Ozrena – navode iz ovog odbora.

Svi nivoi vlasti koje kontrolišu bošnjačko-muslimanske stranke, dodaju iz Odbora, pomagale su ljudima iz jedinice “El mudžahedin”, a muslimanski ratni lider Alija Izetbegović je držao govore pohvale za pripadnike te jedinice.

– Sve ukazuje da se na području Ozrena pojavljuju organizovane radikalne grupe koje djeluju protiv srpske pravoslavne zajednice u selima na području opština Lukavac, Zavidovići i Maglaj – navodi se u saopštenju Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH i ne želimo da ispunjavamo zapadne želje (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Futsaleri Doboja pobjedom protiv Gradiške do titule jesenjeg prvaka