BANJALUKA – Na listi deset najvećih izvoznika iz BiH u prošloj godini samo su tri firme iz Republike Srpske i to „Alumina“, „EFT Stanari“ i „Optima grupa“ što je, prema ocjenama ekonomista, zabrinjavajući podatak koji pokazuje nivo razvijenosti domaće privrede.

Za razliku od FBiH u kojoj je među najvećim izvoznicima mjesto našla i autoindustrija, u RS se najviše izvozi glinica, struja i nafta.

Listu predvodi „Arcelor Mittal“ iz Zenice, a slijede ga „Prevent BH“ iz Visokog, „Aluminij“ Mostar, “Global Ispat Koksna Industrija“.

Na petom mjestu se nalazi „Alumina“ iz Zvornika, zatim “Sisecam Soda Lukavac“, „Bimal“ iz Distrikta Brčko je na sedmom mjestu, dok je osmi „EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari“.

Na začelju liste najvećih izvoznika nalaze se Automobilska industrija „Cimos TMD“ iz Gradačca i „Optima grupa“ iz Banjaluke.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je za CAPITAL da RS nema velikih i ozbiljnih kompanija koje bi trebalo da budu motor razvoja.

„To što imamo „Optima grupu“ je vrlo upitno, odnosno upitno je u kojoj mjeri je to značajna kompanija, imajući u vidu gubitke koje generiše u svom radu. Zemlja se ne može razvijati ako ima samo 30 odsto kapaciteta, a upravo nam to pokazuje podatak da od 10 najvećih izvoznika RS ima svega tri. Već to je dovoljno poražavajuća informacija“, rekao je Pavlović.

Pavlović: RS nema velikih kompanija, a vlast nije zainteresovana za one koje bi to mogle da budu

On je istakao da se RS ne bavi dovoljno ekonomskim razvojem, da nema velikih kompanija i da za one koje bi to mogle da budu, poput bijeljinske „Šećerane“, vlast nije zainteresovana.

„Bez tako velikih kompanija i velikih proizvodnih kapaciteta ne može se graditi bolji život građana u RS“, smatra Pavlović.

Direktor Sektora granskih udružnja Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić kaže za CAPITALda se iz liste vidi da se iz RS i BiH najviše izvoze energenti, što baš i nije dobro.

„U izvozu iz RS prednjači struja, nafta i glinica. Bilo bi mnogo bolje da se profilisalo više čisto proizvodnih prduzeća u realnom sektoru koji bi konkurisali za top deset najvećih izvoznika, a ovi podaci svakako pokazuju da naša privreda nije dovoljno razvijena“, kazao je Ćorić.

Kazao je da RS ima veoma malo velikih preduzeća koja bi mogla da ostvare veliki izvoz, i pored toga što su kriterijumi za klasifikaciju velikih firmi kod nas daleko ispod onih u Evropi.

„Mi još nemamo velikih proizvodnih preduzeća koja bi imala velike prihode i bili kandidati za top 10 ili 20 preduzeća i zato ovi pokazatelji govore da su najveći izvoznici još uvijek preduzeća koja izvoze ili energent ili glinicu kao što je „Alumina“. Mi još uvijek nemamo preduzeća koja mogu da izvezu finanalne proizvode i da ostvare velike izvozne rezultate. Ti govori da je naša privreda, prije svega, prerađivačka industrija u razvoju, ali da je to još uvijek daleko od veličina koje bi trebalo da budu“, kazao je Ćorić.

On je istakao da, za razliku od RS, FBiH ima dosta preduzeća koja su ostvarila dobre rezultate u automobilskoj industriji i mogu se rangirati sa izvoznim rezultatima firmi koje se bave izvozom sirovina, odnosno proizvoda sa niskom fazom prerade.

Kada su u pitanju najveći uvoznici u prošloj godini, prva na listi deset najvećih bila je banjalučka „Optima grupa“.

Iza nje su sarajevska „Holdina“, „ArcelorMittal“ Zenica, „Prevent BH“, „Aluminij“, „Global Ispat Koksna Industrija“, „Petrol BH Oil Company“, „Bimal“, „Porsche BH“ i „FIS“ Vitez.

CAPITAL: Marina Čigoja

Prethodni članakSrpska se na berzi zadužuje 338 miliona KM
Naredni članakNovi Ford Focus debituje 10. aprila (VIDEO)