Fond zdravstvenog osiguranja uvrstio je na listu šest novih lijekova koji se izdaju na recept i od danas će biti dostupni osiguranicima.

Riječ je o lijekovima za liječenje hronične bubrežne bolesti povezane sa dijabetesom tipa dva kod odraslih, za oboljele od ulceroznog kolitisa, od bronhijalne astme, za liječenje neplodnosti, te terapiji za djecu zbog poremećaja uzrokovanog nedovoljnim izlučivanjem hormona rasta, saopštio je Fond.

Na Listu A uvodi se novi lijek “somatrogon” za djecu uzrasta od tri do 18 godina koji imaju poremećaj uzrokovan nedovoljnim izlučivanjem hormona rasta, koji se aplikuje jednom sedmično što predstavlja značajnu olakšicu pacijentima.

Na listi lijekova se nalazi još jedan lijek koji reguliše hormon rasta, ali je trenutno njegova globalna nestašica, zbog čega je stručna komisija predložila da se uvede još jedan lijek kako bi se poboljšala dostupnost terapije i omogućilo efikasnije liječenje.

– Napominjemo da će i ovaj lijek Fond u potpunosti finansirati, jer su djeca do 18 godina oslobođena plaćanja participacije- – saopšteno je iz Fonda.

Na Listi B, gdje svi osiguranici bez izuzetka izdvajaju doplatu od 50 odsto, uvode se tri nova lijeka i to za liječenje bronhijalne astme, hronične bubrežne bolesti povezane sa dijabetesom tipa dva kod odraslih, te za liječenje akutnih epizoda i održavanje remisije ulceroznog kolitisa.

– Riječ je o lijekovima koji će značajno doprinijeti efikasnijem liječenju, pa se tako finansiranjem novog lijeka za osiguranike koji imaju astmu /”montekulast film” – tablete/ očekuje da će smanjiti potrebu korištenja simptomatskih lijekova. Budući da je ovaj novi lijek jedini u liječenju astme koji je u fiksnoj dozi bez potrebe podešavanja, značajno će olakašati pacijentima primjenu ove terapije – navedeno je u saopštenju.

Pored Liste A i B, od 1. jula se i na Listu A1, gdje se nalaze neregistrovani lijekovi na tržištu BiH, uvode dva nova lijeka – za liječenje neplodnosti “klomifen” i “cinarizin” za kontrolu vrtoglavice, zujanja u ušima, te osjećaja mučnine i povraćanja izazvanih poremećajima ravnoteže.

– Oba ova lijeka nisu registrovana u BiH, a uvrštavanjem na Listu A 1 omogućiće se njihova dostupnost i značajno unaprijediti kvalitet liječenja – navode iz Fonda.

Takođe, na prijedlog Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske, sva hrana za posebne medicinske namjene koju Fond finansira i koja je do sada na recept propisivana za određene dijagnoze rijetkih bolesti, od sutra će biti dostupna za sve oboljele registrovane u Centru za rijetke bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakSastanak partnera na nivou BiH u Mostaru
Naredni članakŽrijebanje za delegata iz Srpske u Domu naroda PS BiH