Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske najavilo je kontrolu posjedovanja zimske opreme koja je obavezna od 1. novembra za sva vozila, osim za motorna vozila na dva ili tri točka, četvorocikle, traktore na točkovima i traktore na gusjenicama.

Iz MUP-a su najavili da će isključivati iz saobraćaja motorna i priključna vozila na kojima se nalazi snijeg ili led, koji bi mogli uticati na kretanje vozila u saobraćaju, odnosno preglednost vozača i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

U saopštenju se podsjeća da se pod zimskom opremom, koja je obavezna do 1. aprila naredne godine, podrazumjevaju gume za zimsku upotrebu /MS, M+S, M&S, Snou vinter i druge/ na svim točkovima vozila ili gume za zimsku upotrebu /MS, M+S, M&S, snou vinter i druge/ na pogonskim točkovima i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Navodi se da se mogu koristiti i gume za ljetnu upotebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod zimskim uslovima na putu podrazumijeva situacija kada pada snijeg i kada se snijeg nalazi na kolovozu, kada na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu i kada je kolovoz zaleđen.

– Za vrijeme zimskih uslova zabranjuje se saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilima koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju a ne koriste zimsku opremu – navodi iz MUP-a i ističu da će u narednom periodu kontrolisati posjedovanje i upotrebu zimske opreme.

Vozačima se savjetuje da na vrijeme izvrše pripremu vozila za nastupajuću zimsku sezonu i provjere tehničku ispravnost vozila.

Iz MUP-a apeluju da se vozači pridržavaju propisa kojima je definisana obaveza upotrebe zimske opreme da bi svoju i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju podigli na viši nivo.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKesić: Eskobar potvrdio da u Srpskoj ima političara spremnih da primaju naloge iz Vašingtona
Naredni članakČlanovi Predsjedništva BiH sa Palmerom i Ajhorstovom