Svim korisnicima prava na penziju Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske od 1. januara penzije su usklađene i povećane za 9,2 odsto, saopšteno je iz Fonda PIO.

Upravni odbor Fonda PIO donio je ovu odluku o redovnom godišnjem usklađivanju penzija na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku objavljenih u Službenom glasniku Republike Srpske, prema postotku koji je polovina zbira procenta promjene prosječne neto plate i procenta promjene potrošačkih cijena na godišnjem nivou u Srpskoj u prethodnoj godini.

Tako je procenat ovogodišnjeg povećanja penzija za 9,2 odsto proizvod rasta plata u prethodnoj godini za 11,4 odsto i rasta potrošačkih cijena za sedam odsto. To u zbiru predstavlja 18,4 odsto, te je njegova polovina 9,2 odsto, koliki je i procenat usklađivanja penzija.

Istovremeno, sa usklađivanjem penzija od 1. januara 2024. godine, na osnovuodluke Vlade Republike Srpske, određeno je povećanje za 9,2 odsto i iznosi najniže penzije u svih pet nivoa, u zavisnosti od dužine penzijskog staža.

Isplata usklađenih i tako povećanih penzija za 9,2 odsto vrši se početkom februara prilikom isplate penzije za januar 2024. godine.

Foto: Centralna banka BiH

Izvor: RTRS

Prethodni članakMiroslav Kršić: Naši igrači u Antaliji imaju uslove za pripreme na visokom nivou (FOTO)
Naredni članakJagodić najavio prvu prijateljsku utakmicu na pripremama u Antaliji