Ministarstvo finansija Republike Srpske obezbijedilo je 100.866.598 KM za isplatu penzija u Srpskoj, kao i u Federaciji BiH i inostranstvu.

Sredstva će u utorak, 9. novembra, biti doznačena komercijalnim bankama i Poštama Srpske u skladu sa zakonski definisanim rokom, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Penzije su putem redovnih i vanrednih usklađivanja u ovoj godini uvećane za pet odsto, a od 2013. godine za 34,5 odsto.

U ovoj godini isplaćena je jednokratna pomoć penzionerima u ukupnom iznosu od 20 miliona KM.

Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će usklađivati prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja sa makroekonomskim kretanjima i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj.

– U vrijeme pandemije virusa korona penzijsko-invalidski sistem je ostao stabilan, usklađivanja penzija postala redovna i nije izostala podrška materijalno-socijalnom položaju ove kategorije stanovništva. Odlukom o prelasku Fonda penzijsko invalidskog osiguranja Republike Srpske na trezor obezbijeđena je redovnost isplata penzija -navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske čini sve da se poboljša standard građana i ocjenjuje da je više nego povoljan blagi rast penzija i nominalni rast plata za 5,5 odsto u doba pandemije.

– Sve to ne bi bilo moguće da nije bilo reagovanja i pravovremenih mjera Vlade Republike Srpske koja će i dalje osluškivati potrebe građana Republike Srpske, posebno najranjivijih kategorija stanovništva – navedeno je u saopštenju.

Foto: rtrs.tv/Ilustracija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Nema opasnosti od izlivanja Bosne
Naredni članak“Donijeti privremeno rješenje za punionice medicinskim kiseonikom”