BANJALUKA – Vlada Republike Srpske uputila je danas u Narodnu skupštinu RS po hitnom postupke odluku o okvirnom iznosu garancija koje planira da izda u ovoj godini u iznosu od čak 750 miliona KM te odluke o zaduženju RS za autoput Banjaluka – Doboj i za projekat restrukturiranja „Željeznica RS“ u ukupnom iznosu od 191,1 miliona KM.

Odlukom o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu restrukturiranja „Željeznica RS“ predviđeno je zaduženje RS od 51,3 miliona, dok je odlukom o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po proektu izgrdanje autoputa Banjaluka –Doboj predviđeno zaduženje RS od 47 miliona evra.

Takođe, Vlada je u Narodnu skupštinu RS po hitnom postupku uputila i odluku o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godinu, a kojom je predviđeni iznos garancija u iznosu od 750 miliona KM, s tim da ukupna izloženost RS po izdatim garancijama ne može biti veća od od ostvarenog BDP-a u tekućoj godini.

Garancija je potencijalna obaveza RS, koja postaje stvarna u slučaju kada zajmoprimac nije izvršio otplatu obaveze, za koju je RS garantovala, djelimično ili u potpunosti i ako su ispunjeni uslovi iz garancije.

Poslanik PDP-a u NSRS Branislav Borenović kaže za CAPITAL da je danas pred kraj radne sedmice u NSRS stigla ova odluka Vlade, a pred novu sjednicu Narodne skupštine RS.

„To je nedopustivo. Radi se o tri vrlo diskutabilne odluke. Jedna je okvirna i iznosi 750 miliona evra garancija koje Vlada sebi daje za pravo da ih daje bez pojedinačnih odluka NS RS. Kredit od 47 miliona evra za izgradnju autoputa nije prvi. Već postoje ranije odluke o kreditnim zaduženjima za dvije dionice autoputa Banjaluka-Doboj i to od 185 miliona evra i 160 miliona evra“, kazao je Borenović.

 

On je istakao da je sumnjivo obrazloženje Vlade RS za novo zaduženje za autoput  o navodnim nepredviđenim i dodatnim troškovima i poplavama iz 2014. godine.

„Ovo je za svaku osudu, posebno ako imamo i Zakon o akcizama koji bi trebalo da omogući izgradnju novih puteva. Vlada je ušla u fazu potpunog ekonomskog devastiranja Republike Srpske. Ko god bude glasao na Skupštini za ove odluke, glasa direktno protiv RS. Ovo će je ekonomski slomiti“, naglasio je Borenović.

Šef kluba poslanika SNSD-a u NSRS Radovan Višković tvrdi da se kredit za autoput uzima kako bi se završili ranije započeti radovi,  s obzirom na to da ptihoda od akciza još nema jer je zakon tek počeo da se primjenje.

„Cilj je da se autoput Banjaluka – Doboj što prije stavi u funkciju i kako bi se iz naplate putarine na neki način počeo da otplaćuje kredit. Kada akcize budu operativne one će biti u funciji izradnje nove putne mreže, a i otplate kredita koji su uzeti za ove autoputeve. Ne vidim da će ovo biti problem za građane niti za bilo koga jer bi najgore bilo da imamo nešto urađeno do pola i da tako ostane. Jednostavno autoput moramo staviti u funkciju“, kaže Višković.

On tvrdi da zaduženja neće slomiti RS i da se to može desiti samo ako „ništa ne radimo i ako budemo gledali u nebo da nam neko drugi nešto radi“.

Vlada RS preuzela je krajem prošle godine od Narodne skupštine RS nadležnost za izdavanje garancija u ime RS nakon što su poslanici vladin prijedlog izmjena Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, o čemu je CAPITAL već pisao.

CAPITAL: Ž. Gauk, M. Čigoja

Prethodni članakNotari prihvataju prava, ali ne i obaveze
Naredni članakUIO BiH: Januarski prihodi u ovoj godini veći za 85 miliona KM