Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić smatra da intervencija NATO pakta na Republiku Srpsku 1995. godine nije bila nikakva reakcija na događaj na sarajevskoj pijaci “Markale” nego unaprijed pažljivo osmišljena akcija.

– U prilog ovoj tezi govori i činjenica da je akcija započeta neposredno nakon događaja na `Markalama`, a i laiku je jasno da je za akciju u kojoj je učestvovalo 15 zemalja, više od 5.000 vojnika i 400 letjelica, bilo potrebno daleko više od dva dana vremena da se isplanira i realizuje – rekao je Nuždić Srni.

Prema podacima Republičkog centra, tokom NATO operacije “Namjerna sila”, koja je trajala od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, poginulo je najmanje 47 vojnika Vojske Republike Srpske /VRS/, pet ljudi sa radnom obavezom i sedam civila, a ranjeno najmanje 100 pripadnika VRS i 21 civil.

– Materijalna šteta koja je pričinjena Republici Srpskoj je nemjerljiva, a posljedice koje osjećamo i koje će osjećati buduće generacije zbog upotrebe osiromašenog uranijuma, vjerovatno nikada nećemo do kraja ni spoznati – istakao je Nuždić.

On kaže da nevine žrtve obavezuju da se nikada ne smije zaboraviti da se najmoćnija vojna mašinerija na svijetu tokom devedesetih godina 20. vijeka otvoreno stavila na stranu hrvatsko-muslimanske koalicije u ratu protiv Republike Srpske.

Nuždić je podsjetio da su u drugoj polovini 1995. godine takozvana Armija BiH, HVO, regularna Hrvatska vojska, strani plaćenici i NATO pakt svom silom atakovali na Republiku Srpsku sa samo jednim ciljem – da je trajno unište.

– Јednoj ovakvoj sili Vojska Republike Srpske hrabro se suprotstavila i odbranila Republiku Srpsku koja je postala trajni garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima – poručio je Nuždić.

U Republici Srpskoj se 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa “tomahavk”, dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace “Markale” 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio VRS.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakNovi porodični zakon – oduzimanje roditeljskih prava ili zaštita imovinskog prava djeteta (VIDEO)
Naredni članakCentralni informacioni sistem u ugostiteljstvu – važan za turizam Srpske (VIDEO)