Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva je jedinstven sistem koji sadrži sve relevantne podatke o pružaocima usluge smještaja, objektima za smještaj i gostima, preko koga se vrši njihova evidencija i unose drugi podaci proistekli iz obavljanja ugostiteljske, odnosno turističke djelatnosti – naveo je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma.

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče Nacrt izmjena i dopuna Zakona o ugostiteljstvu, kojim se uspostavlja Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva u Srpskoj.

Šulić je, gostujući u našem Јutarnjem programu,  izrazio nadu da će Nacrt zakona dobiti podršku u septembru na narednoj sjednici.

Sistem elektronske prijave pojednostavljuje prijavu i odjavu domaćih i stranih turista, evidenciju uplaćenih boravišnih taksi, smanjuje broj administrativnih procedura i olakšava poslovanje ugostiteljima, a turistima obezbjeđuje viši kvalitet usluga, smještaj u legalnim ugostiteljskim objektima, institucijama i organima uprave donosi unapređenje statističkog praćenja turističkog prometa i analizu i uvid u bazu podataka o smještajnim objektima i pružaocima ugostiteljskih usluga smještaja i čini efikasniji sistem naplata boravišnih taksi suzbijanje sive ekonomije i unapređenje konkurentnosti.

– Ovim zakonom predviđeno je da jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se ugostiteljski objekat nalazi vrši kategorizaciju hostela i objekata seoskog turizma – naveo je Šulić

Takođe, s ciljem daljeg povećanja broja pružalaca usluga na selu u objektu seoskog turizma, ukinuto je ograničenje po pitanju broja gostiju kojima se istovremeno mogu pružati usluge smještaja, odnosno ishrane i pića.

– Ovom zakonskom normom nastoji da se smanji zona sive ekonomije u oblasti ugostiteljstva i da se posredno poboljša položaj hotela, motela i pansiona na tržištu. Važan je za razvoj privrede Srpske – istakao je Šulić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNuždić: NATO intervencija na Srpsku – unaprijed osmišljena akcija
Naredni članakNova Šmitova prijetnja: Najavio dolazak u Srpsku, a Dodik da se pripremi za neugodne trenutke