Predstavnici Sindikata BH Telekoma najavili su danas mogućnost pokretanja štrajka u ovoj kompaniji, ali i protesta pred Vladom Federacije BiH /FBiH/ ukoliko ne dođe do hitnog potpisivanja kolektivnog ugovora sa većinskim vlasnikom.

Predstavnici Sindikata smatraju da se iza opstrukcija kolektivnog ugovora krije uvod u prodaju ove državne firme koji bi, između ostalog, doveo i do otpuštanja radnika.

Na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu poručeno je da se u pregovorima sa Vladom o novom kolektivnom ugovoru traži umanjenje plata u ovoj firmi za 10 odsto, a na što u Sindikatu ne žele pristati.

Organi Sindikata BH Telekoma donijeli su i tri zaključka u kojem traže od Vlade da hitno, a najkasnije za 15 dana imenuje drugog šefa pregovaračkog tima umjesto dosadašnjeg Zlatka Hurtića.

“Ukoliko se Vlada ne oglasi o našem zahtjevu, Sindikat će u skladu sa zakonom pokrenuti štrajk u kompaniji kao i proteste pred Vladom. Ukoliko Uprava BH Telekoma usljed pritisaka sa Vladom pokuša umanjiti bilo koje materijalno ili nematrijalno pravo kod izmjene Pravilnika o radu, prije zaključenja kolektivnog ugovora, Sidnikat će početi štrajk i proteste odmah, ne čekajući reagovanja Vlade”, poručeno je sa konferencije za novinare.

Predstavnici Sindikata BH Telekoma, ali i predstavnici HT Eronet Mostar, koji su prisustvovali današnjoj konferenciji za medije, uvjereni su da se iza svega krije prodaja, te tvrde da im je federalni premijer Fadil Novalić na jednom od sastanaka rekao da im je u Velikoj Britaniji ponuđeno za jednu trećinu BH Telekoma 200 miliona KM, ali da im je to premalo.

(Avaz)

Prethodni članakBojić: SNSD i Špirić prenosili nadležnosti na nivo BiH
Naredni članakU ponedjeljak u Turskoj sastanak Vučića, Izetbegovića i Erdogana