U digitalnom dobu u kojem živimo, tehnološki napredak nezaustavljivo transformiše način na koji komuniciramo i koristimo internet.

Dok smo nekada željno iščekivali dolazak i sa zadovoljstvom koristili 3G mreže, sve više se suočavamo sa stvarnošću da ove tehnologije postaju zastarjele i gube svoju funkcionalnost i smisao. U nastavku ćemo istražiti ključne razloge za ovu promjenu i zašto telekomi i njihovi korisnici sve više prelaze na 4G i 5G mreže.

Brzina prenosa podataka i performanse

Jedan od glavnih razloga za opadanje popularnosti 3G mreža je njihova ograničena brzina prenosa podataka. U današnjem vremenu kada se sve više oslanjamo na striming video sadržaja visoke rezolucije, interaktivne aplikacije i online igre, brzina postaje ključni faktor.  4G mreže pružaju znatno brže brzine prenosa podataka u odnosu na 2G/3G mreže. Ako koristite 2G/3G SIM karticu u 4G telefonu, nećete moći iskoristiti pun potencijal brzine i performansi koje vaš uređaj i mreža mogu pružiti.

Razlika u kapacitetu i efikasnosti

Kapacitet i efikasnost 3G mreža počinju pokazivati svoje granice, posebno u gusto naseljenim područjima gdje se veliki broj korisnika povezuje istovremeno. 4G mreže su optimizovane da rukuju većim brojem uređaja bez gubitka performansi. Ovo je posebno važno u kontekstu “Internet stvari” (IoT), gdje se sve više uređaja povezuje na mrežu.

Podrška za napredne aplikacije i nove tehnologije

S razvojem aplikacija visokih performansi, kao što su proširena stvarnost (AR) i virtuelna stvarnost (VR), 3G mreže jednostavno nemaju kapacitet za pružanje optimalnog iskustva. Pored toga, mobilni uređaji i mreže stalno napreduju. 4G (LTE) i 4G+ (LTE-Advanced) tehnologije pružaju bolje performanse, stabilniju vezu i podršku za napredne funkcije kao što su HD i VoLTE prenos govora, te brza preuzimanja/otpremu podataka.

Buduća kompatibilnost

S obzirom na to da se mreže brzo razvijaju, operateri mobilnih mreža su već počeli postepeno prestajati podržavati 3G mreže kako bi oslobodili resurse za 4G I 5G mreže, odnosno brže i modernije tehnologije. Nastavkom korišćenja 2G/3G SIM kartica može postati teže ili čak nemoguće pristupiti mobilnoj mreži. Odnedavno u pojedinim evropskim državama nije moguće koristiti 3G mrežu u romingu, a korisnicima je ostala samo mogućnost korišćenja 2G/EDGE mreže. To su posebno primijetili korisnici koji nisu zamijenili svoje SIM kartice za nove 4G/USIM kartice. Slična situacija će se u narednih nekoliko godina desiti i na teritoriji Bosne i Hercegovine, te domaći telekom operateri sve češće pozivaju svoje korisnike na zamjenu kartica.

Sigurnosni razlozi

Novije SIM kartice i tehnologije pružaju bolje sigurnosne mehanizme koji štite vaše podatke i uređaj od potencijalnih napada ili neovlaštenog pristupa.

Iz svega ovoga možemo da zaključimo da 3G mreže postaju prošlost dok se korisnici okreću bržim, efikasnijim i naprednijim tehnologijama. Prelazak na 4G mrežu obećava bolje iskustvo, veći kapacitet i podršku za napredne aplikacije koje oblikuju našu digitalnu budućnost. Jer budućnost je već tu, ono što možemo da uradimo je da joj se prilagodimo i da uzmemo sve ono što nam je donijela kao benefite.

Foto: nezavisne.com/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakApple ima rješenje za iritantne pozive na iPhoneu
Naredni članakRastvor koji čini čuda za cvijeće