Rezolucija o Srebrenici nije prošla kako je zapad očekivao, a to se vidi dan poslije po prijetnjama američke ambasade u BiH upućenih Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu.

Marfi poručuje da “secesija ili razdruživanje” Srpske “ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH, nego znači kraj Republike Srpske”.

Ove prijetnje dolaze nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, koje očigledno nije prošlo očekivano.

Iako su se nadali natpolovičnoj većini na glasanju, zapad i njihovi sateliti uspjeli su da usvoje rezoluciju bez podrške većine zemalja svijeta.

– Јuče je gospodin Dodik objavio da je Vlada Republike Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži “razdruživanje” Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju Republike Srpske; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD – navode iz Ambasade.

Sjedinjene Države, kažu da će ih braniti i štititi.

– Između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku. Gospodin Dodik i Vlada Republike Srpske pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u Republike Srpske kako bi krenula za njima ovim opasnim putem. Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine Republiku Srpsku, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje Republike Srpske – navode oni.

Ističu i da BiH nije unija dva entiteta.

– Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. Republika Srpska može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” Republike Srpske ne znači nezavisnost Republike Srpske niti kraj BiH, nego znači kraj Republike Srpske – saopštili su iz Ambasade SAD-a.

Foto: rtrs.tv/Ilustracija

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Prvi dan novog vremena – Srbi više nemaju iluziju o pravdi, ali idemo ka pobjedi
Naredni članakŠeranić: Rezolucija doprinijela razjedinjavanju u BiH, regionu i svijetu