Nova studija danskih naučnika pokazuje značaj kvalitetne kafe u kombinaciji sa mlijekom, jer mlijeko, zapravo, pojačava protivupalni efekat kafe.

Nauka je dokazala da nas već sam miris kafe može učiniti budnim, a sada je potvrđeno da u kafi postoje i zdravstvene prednosti.

Kafa je izvor antioksidansa koji se bore protiv upale, a ispijanje prije vježbanja ima blagotvorno djelovanje na sagorijevanje masti.

Nova studija sada sugeriše da se u kafu doda malo mlijeka, koje sadrži proteine, jer se tako može povećati zdravstvena korist koje donosi “crni napitak”.

Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu ispitivali su kako antioksidansi, zvani polifenoli, stupaju u interakciju sa aminokiselinama – blokovima proteina, i otkrili da njihovo kombinovanje ima dvostruko bolji učinak u borbi protiv upale ćelija nego sami polifenoli.

Polifenoli se mogu pronaći u mnogim namirnicama, uključujući kafu i čaj, te voću, povrću, crnom vinu i pivu.

Naučne studije sugerišu da neki polifenoli mogu spriječiti i usporiti oksidaciju zdravih hemikalija i zaštititi tijelo od bolesti.

Smatra se da to djelimično čine kontrolisanjem upale, putem složenog imunološkog odgovora.

Upala pomaže u zaštiti od infekcija, ali ako se ne kontroliše ispravno, može dovesti do bolesti poput dijabetesa tipa dva, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti- navode naučni časopisi.

Foto: nezavisne.com/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDa li je med zapravo zdrava zamjena za šećer?
Naredni članakOdabrane kompozicije i izvođači Đurđevdanskog festivala 2023