Vijesti

Notari traže veće naknade

BANJALUKA – Notarska komora Republike Srpske uputila je dopis Ministarstvu pravde RS u kojem traži da se povećaju naknade notarima za ostavinske postupke, za koje tvrde da su najniže u regionu, saznaje portal CAPITAL.

U Notarskoj komori navode da je njihova naknada za ostavinske postupke za 70 odsto niža od sudske tarife te da samo traže da se ona izjednači sa sudskom.

Predsjednik Notarske komore RS Slada Ivelić potvrdila je za CAPITAL da su uputili dopis ministru u kojem traže povećanje notarskih naknada za sprovođenje ostavinskih postupaka te istakla da očekuje odgovor u roku od osam dana.

„Cijene notarskih usluga su od 70 pa do 100 odsto niže u odnosu na sudske. Notari ne mogu finansirati sprovođenje ostavinskih postupaka po toj cijeni i zato tražimo samo da se naše naknade izjednače sa sudskim, ni fening više“, rekla je Ivelić.

Govoreći o mogućnosti da Vlada odbije njihov zahtjev, Ivelić je rekla da će, ukoliko do ntoga dođe, Skupština Notarske komora održati sastanak na kojem će odlučiti šta će dalje.

„Ukoliko obrazloženje Vlade bude da su naknade notara tako niske s ciljem zaštite građana, možemo reći da je to neistina. Građani su potpuno zaštićeni, jer svi oni koji misle da će biti bilo čime oštećeni mogu se opredijeliti da ostavinske postupke sprovode kod suda“, rekla je Ivelić.

Kazala je da su analize pokazale da notari ostvaruju gubitke u ovim postupcima i da joj nije jasno na osnovu kojih pokzatelja je ministarstvo predložilo Vladi da se odredi tako niska naknada

„Doveden je u pitanje opstanak notarske službe u svim mjestima osim u Banjaluci. Jedino u RS, od svih zemalja u regionu, je tarifa tako niska. Nije slučajno sudska tarifa u ostavinskim postupcima svuda bila potpuno identična. Zbog čega je nama određena 70 odsto niža nego sudska, zaista ne znam“, kazala je Ivelić.

Ona kaže da notari nisu dobili da vode ostavinske postupke, jer su se oni uspjeli za to izboriti, već zbog toga što je to bio uslov Evropske komisije, kako bi se rasteretilo pravosuđe.

CAPITAL: M. Čigoja

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close