Savez logoraša Republike Srpske pozdravio je inicijativu srpskih logoraša iz dijaspore, koji su bili zatočeni u logoru “Silos” kod Sarajeva, da se pokrene tužba protiv BiH za naknadu štete, te smatra da će u vezi sa tim imati pomoć i republičkih institucija.

– Uvjeren sam da će institucije Republike Srpske imati sluha da pomognu srpskim logorašima u vezi sa ovom inicijativom – rekao je predsjednik Saveza Anđelko Nosović.

On je istakao da je Savez logoraša spreman da pomogne na sve moguće načine da se dođe do istine kako bi pred lice pravde konačno bili izvedeni oni koji su počinili ratne zločine nad Srbima.

Nosović je napomenuo da je programski zadatak Saveza logoraša, kao organizacije od javnog interesa, da dokazuje istinu o stradanju Srba u proteklom ratu i da svjedoči o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim narodom.

On je podsjetio da su srpski logoraši godinama unazad podizali tužbe i svjedočili protiv onih koji su počinili ratne zločine nad Srbima, kao što je slučaj i za zloglasnim logorom “Silos”, te ocijenio da Sud BiH opstruiše i ne dozvoljava da budu optuženi i osuđeni.

– Neprihvatljivo je da na Sudu BiH godinama stoje tužbe za počinjene ratne zločine nad Srbima, a da s druge strane ekspresno podiže optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i pokušava ga bespravno osuditi, a decenijama ne dozvoljava da se osude oni koji su počinili zločine nad Srbima – rekao je Nosović.

Srpski logoraši iz logora “Silos” kod Sarajeva spremaju tužbu protiv BiH za naknadu štete, a inicijativa je pokrenuta iz Australije iz Udruženja “Srpske žrtve bosanskog građanskog rata”.

Đorđo Šuvajlo, Sekretar Udruženja i logoraš koji je proveo u logoru “Silos” 1.335 dana, rekao je ranije da je odziv logoraša za podnošenje tužbe protiv BiH odličan i da je iza njega već stalo više od stotinu logoraša.

On je naveo da intenzivno tragaju za sposobnim advokatom koji će ih zastupati, navodeći da će tužba ići prema BiH i njenom federalnom dijelu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakNovi komandant misije: EUFOR će intervenisati ako policija ne bude u stanju obezbijediti mir
Naredni članakMUP Srpske uputio poziv da se Dan Republike Srpske proslavi u miru i dostojanstveno (VIDEO)