Nedjeljnik Newsweek tekst počinje svojim saznanjima da će 15 članova “Noćnih Vukova” 19. marta doći u Srbiju i BiH kako bi “istražili kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu”.  Prema istom izvoru, tura nosi naziv “Ruski Balkan” i tokom nje vjerovatno će se sastati sa političkim predstavnicima Republike Srpske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Neki stručnjaci kažu da motociklisti možda imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu sa komplikovanom istorijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih uticaja Rusije i Zapada.

Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu, posebno sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Grupa bi trebalo da poseti Banjaluku 21. marta, a kako je predviđeno po njihovom planu putovanja, sastaće se i sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom.

Dodik je 9. januara ove godine, obilježavajući dan Republike Srpske, nagradio Noćne vukove zbog njihovog “posebnog naglaska na afirmaciji ljudskih prava, tolerancije među ljudima, vladavine prava i slobode i jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i RS “.

Nagradu je primio jedan od članova kluba, jer Aleksandar Zaldastanov tog dana nije bio u Banjaluci. Međutim, nekoliko nedelja kasnije, čuveni “Hirurg” poslao je pismo Dodiku, kojim ga je pozvao da poseti godišnju bajkersku zabavu u Sevastoplolju, na Krmu.

Bez obzira na to da li Rusija ima uticaja, rukovodstvo Noćnih vukova očigledno vjeruje da je banda istorijska misija.

“Naši motocikli su svemirski brodovi pod zvijezdama uz pomoć kojih pišemo istoriju i koji su zauvijek povezani sa borbom za budućnost Rusije”, rekao je Aleksandar Zaldostanov, vođa Noćnih vukova, koji nosi nadimak Hirurg, u nedavnom intervjuu za ” Srpski glas”.

Kako prenosi zurnal.info, Noćne vukove će u Banjaluci dočekati Milorad Dodik i ministar za energetiku i rudarstvo RS Petar Đokić. Dodik će Zaldostanovu uručiti zlatni orden za širenje pravoslavlja.

Kako se navodi, planirano je da Noćni vukovi u Banjaluci dobiju i svoje prostorije, odakle bi, prema informacijama policijskih agencija, trebalo da nadgledaju izbore najavljene za oktobar ove godine, ali i da pruže podršku Miloradu Dodiku i njegovim koalicionim partnerima.

Tokom svoje turneje boraviće u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Bijeljini, Brčkom, Banjaluci, Doboju i Višegradu. U Višegradu bi trebalo da se sastanu sa Emirom Kusturicom.

Putinovi anđeli

Bili su anarhični zaljubljenici motora, a sada su pristalice ruskog predsjednika. Upoznajte Noćne vukove, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu.

Ovako počinje tekst koji je nedavno objavio britanski The Guardian predstavljajući ovu skupinu.

The Guardian piše i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose sa ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

Iako je klub sa sedištem u Moskvi privukao međunarodnu pažnju medija, postojanje kluba u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj Republici (LNR) ostaje uglavnom neprijavljeno.

Za članove Noćnih vukova, kolaps Sovjetskog Saveza ostaje izvor dubokog žaljenja. Aneksija Krima im je pružila savršenu priliku da pomognu Rusiji da ponovo utvrdi svoju snagu i uzdigne izgubljenu oblast. “SSSR je bio najmoćnija imperija na svijetu“, njihova je poruka.

Noćni vukovi su prvo krenuli iz podzemlja u Moskvi 1980-ih godina. U liberalizovanom okruženju koje je cvjetalo pod reformama Mihaila Gorbačova.

Od tih ranih godina, Noćni vukovi evoluirali su iz anarhičnih zaljubljenika dvotočkaša u ključnu komponentu propagandne mašinerije u Kremlju. August 1991. godine bio je ključni trenutak, kada su se pomerili sa margine pridružujući se otporu protiv neuspešnog anti-Gorbačovog puča koji su pokrenuli komunistički tvrdolinijaši.

Tokom devedestih, klub je održavao godišnje zabave motocikala i pokrenuo liniju odjeće Wolf Wear. Od tada je Putin postao njihov najmoćniji pokrovitelj, sankcionišući ogromne grantove i vozeći Harley-Davidson na tri točka kao pratnja Noćnih vukova.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao “zastupnici i alati države”.

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao sa margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog uticaja.

Sankcije za Noćne vukove

Podsjetimo prošle godine Gruzijska vlada je zabranila ulazak ruskoj motorističkoj bandi koja je usko vezana s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Gruzijski ministar unutrašnjih poslova Giorgi Mgebrišvili rekao je novinarima u Tbilisiju 3. maja da članovima Noćnih vukova nije bilo dozvoljeno da uđu u zemlju 2. maja. Osim toga nije davao nikakve druge detalje.

Američka crna lista

Godine 2014. predsjednik SAD Barak Obama moskovske Noćne vukove stavio je na crnu listu. Istom odlukom, na crnu listu je stavljen i vođa Noćnih vukova – Aleksandr Zaldostanov zvani Hirurg.

(BN/Klix)

Prethodni članakSportski pregled 12. 3. 2018. godine
Naredni članakNoćas proglašeno vanredno stanje