Nesporan je ustavni osnov za donošenje izbornog zakona Srpske. Usaglašen je i sa Ustavom BiH i sa Ustavom Srpske, rekao je predsjednik NSRS i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Ističe da će to biti najbolji izborni zakon u BiH i regionu.

– Uvrštena je i digitalna kontrola glasanja. Onaj koji danas nije došao da razgovara je na položaju Kristijana Šmita i nametanja zakona preko oktroisane CIK – istakao je Stevandić nakon sastanka sa predsjednicima parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj o izbornom zakonu Srpske.

Predsjednik Vlade Srpske i potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković naveo je da postojeći Ustav Srpske i BiH dozvoljava Srpskoj da uredi ovo područje.

– A to je da Srpska sama bira i predsjednika i potpredsjednike, gradonačelnike, načelnike i sve što nije na nivou zajedničkih institucija.  Ovo je radna verzija, mi smo već u odnosu na verziju koju smo razmatrali 4. januara u Palati, današnja je modifikovana. Ugradili smo eventualne izmjene Izbornog zakona BiH – skeneri, video-nadzor, kako bi izborni proces u Srpskoj bio transparentan – rekao je Višković.

Srđan Todorović iz Socijalističke partija rekao je da nije prihvatljivo nikakvo nametanje izmjena Izbornog zakona BiH, jer bi to dozvolilo da CIK ima manipulistički položaj.

Sastanku u Narodnoj skupštini Republike Srpske prisustvovali su ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović i ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Senka Јujić, kao i generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Јelena Pajić Baštinac.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, predsjednik SPS-a Goran Selak, potpredsjednik Socijalističke partije Srđan Todorović, generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić, kao i član Glavnog odbora SNSD-a Radovan Kovačević.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Jović: Besplatan prevoz građana u Banjaluku na proslavu Dana Republike
Naredni članakPodrška Srbije pri uspostavljanju registra matičnih ćelija