Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, na poziv ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića, danas je u Beogradu prisustvovao puštanju u rad sistema za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica – “Pronađi me”.

Tom prilikom, Nešić je istakao važnost ovog sistema, njegovu važnost za bezbjednost djece i istakao potrebu za sličnim sistemom u BiH.

– Ministarstvo je u ranijem periodu upoznato sa načinom rada i funkcionisanja sistema, ozbiljno se analizira način njegove moguće implementacije uz uvažavanje nadležnosti policijskih agencija – kazao je Nešić.

Sistem hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnika već postoji u nekoliko zemalja svijeta kao “Amber Alert”, kako bi se ubrzalo rješavanje slučajeva nestale djece, u čemu je svaki minut dragocjen.

U slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloljetnika građani se obavještavaju SMS porukom, prekidom televizijskog i radio prenosa, objevljivanjem informacije na displejima na autoputu, aerodromima ili autobuskim stanicama.

Puštanju u rad sistema “Pronađi me” prisustvovao je i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, čija vlada dala podršku uvođenju ovog sistema.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakVREMENSKA PROGNOZA: Do kraja oktobra i početkom novembra toplo i promjenljivo vrijeme
Naredni članakMeđunarodna supervizija i upotreba izvršnih ovlaštenja nespojivi sa EU