Žao mi je što Ramo Isak nije pročitao Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH, čak ni njegov član 1, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića reagujući na izjavu ministra MUP-a FBiH Isaka da “MUP FBiH može hapsiti i u Republici Srpskoj”.

– Kolega Ramo Isak bi trebalo da zna da sudovi i tužilaštva izdaju naredbe policijskim agencijama u skladu sa zakonskim nadležnostima tih agencija. Kao što policija iz Mostara nema zakonska ovlašćenja da reguliše saobraćaj ili da sprovodi akcije u Sarajevu, tako su i entitetska ministarstva unutrašnjih poslova nadležna isključivo na teritoriji jednog entiteta. Јedina policijska agencija koja ima nadležnost na teritoriji cijele BiH je SIPA. Tako kažu zakoni ove zemlje – ističe Nešić.

Kad bi malo poradio na svom stručnom znanju, poručuje Nešić, Isak bi se trebalo podsjetiti i na reforme policije prije 15-ak godina.

– Tada je jedna od tačaka diskusije bilo i to da li policijskim agencijama jednog entiteta treba dozvoliti prelazak u drugi entitet, barem tamo gdje je teritorija isprepletena kao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Odlučeno je da nema prelaska međuentitetske linije – podsjeća Nešić.

Nešić konstatuje da je “organizacija policije u BiH urađena po modelu iz SAD-a, gdje takođe policije saveznih država ne prelaze na teritoriju druge države”. 

– Kada kalifornijska policija juri nekog kriminalca koji bježi u Arizonu ili Nevadu, to radi samo do granice, a onda potjeru nastavlja policija Arizone ili Nevade. Prije nego što medijski “sve pohapsi”, Isak bi trebao da pročita Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH, da ne derogira poziciju ministra. Umjesto populističkih izjava, pametnije bi mu bilo da se pozabavi propisima za reviziju dozvola za oružje i da se pozabavi obaveznim ljekarskim pregledima policajaca – rekao je Nešić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKlokić poručio Ambasadi SAD: Krivca potražite u ogledalu
Naredni članakVRIJEME: Sutra toplo i sunčano iz malu oblačnost