Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić iskazao je podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za sve što radi u odbrani Srpske, poručujući međunarodnim akterima da iza Dodika stoji narod Srpske.

– Ono što radi Dodik, ne radi on, nego Republika Srpska. Dodik brani Republiku Srpsku i mi smo svi u odbrani Srpske i nastavićemo da se tako ponašamo – rekao je Nešić danas novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodao je da optužnica protiv Dodika neće zaustaviti odbranu Srpske i srpskih interesa na nivou BiH.

– Danas Republika Srpska, njen predsjednik i svi predstavnici iz Srpske brane BiH, Dejtonski sporazum i ustavni poredak koji iz njega proizilazi – rekao je Nešić.

Nešić, koji je i lider DNS-a, podržao je Dodikov zahtjev za izuzeće sudije Јasmine Ćosić Dedović u slučaju da bude postupala u predmetu po optužnici protiv predsjednika Srpske, zbog sumnje u njenu nepristrasnost.

Izražavajući očekivanje da će Dodikov zahtjev biti uvažen, Nešić je ocijenio da bi na taj način bila potvrđena nezavisnost pravosuđa.

Ponovio je da je prioritet Republike Srpske odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

– Kako možemo govoriti o suverenitetu jedne zemlje ako u Ustavnom sudu te zemlje sjede tri stranca? Kada se raspiše konkurs ili oglas za prijem u državnu službu, jedan od osnovnih uslova je da neko bude državljanin zemlje gdje treba da se zaposli – napomenuo je Nešić.

Očekuje da će i partneri u Federaciji BiH shvatiti da stranim sudijama nije mjesto u Ustavnom sudu BiH i da je BiH dovoljno sazrela da može samostalno donositi odluke koje se tiču njene i budućnosti njenih naroda.

– Mi u Republici Srpskoj ne želimo da našu budućnost kreiraju stranci – zaključio je Nešić.

Kada je u pitanju zahtjev opozicionih stranaka u Republici Srpskoj za sazivanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zbog navodnog kršenja zaključaka najvišeg zakonodavnog tijela Srpske, Nešić je izrazio žaljenje što su određene stranke opozicije u službi međunarodnog faktora i predstavljanja Srpske u što lošijem svjetlu.

– Da su sve srpske partije jedinstvene, mnoge stvari se ne bi dešavale u BiH. Očigledno da su oni spremni na pakt sa bilo kim samo da dođu na vlast – rekao je Nešić, navodeći da je opozicionim političkim partijama jedini cilj da dođu na vlast ne birajući sredstva i ne vodeći računa da bi taj dolazak na vlast možda koštao Republiku Srpsku njenog postojanja i nekih nadležnosti.

Dodao je da ne razumije zahtjev opozicije jer ne vidi čime je prekršena bila koja odluka Narodne skupštine Republike Srpske.

– Naš prioritet jeste novi zakon o Ustavnom Sudu, odlazak stranaca iz Ustavnog suda – istakao je Nešić i dodao da su teme o kojima su ovih dana odlučivali Savjet ministara i Predstavnički dom potrebne za funkcionisanje BiH i njeno kretanje ka EU, koje podržavaju i opozicione stranke.

Nešić je izrazio zadovoljstvo što je na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara usvojen Nacrt zakona o strancima, koji je predložilo Ministarstvo bezbjednosti.

– Ovo potvrđuje da je Ministarstvo bezbjednosti lokomotiva evropskog puta ovog saziva Savjeta ministara – rekao je Nešić i dodao da očekuje da uskoro budu usaglašeni i detalji zakona o vinu i zakona o sudovima, te da se ova dva zakonska prijedloga nađu na dnevnom redu Savjeta ministara.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik večeras obilazi novoizgrađeni fudbalski stadion u Leskovcu
Naredni članakIz Kine u Srpsku stiže nova oprema za suzbijanje afričke kuge svinja