Tražim od federalnog MUP-a i ministra Rame Isaka da odmah reaguju, identifikuju i procesuiraju lica koja su zapalila zastavu Republike Srpske, uz povike “Alahu ekber” i “Tekbir”, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

– Ovakvi izlivi mržnje, širenje straha i ratnohuškačkih poruka su apsolutno neprihvatljivi i moraju biti sankcionisani u skladu sa zakonom. Od bošnjačkih političkih partija, takođe očekujem da jasno osude ovo divljaštvo, širenje međunacionalne mržnje i prijetećih poruka jer paljenje zastave Republike Srpske jeste najstrašnija poruka i prijetnja – naveo je Nešić.

Ističe da zabrinjava da je incident u Zenici drugi po redu koji se sinoć desio u FBiH.

Naglasio je da se prvi desio u Konjicu, gdje su se huligani okupili ispred pravoslavne crkve i tražili skidanje zastave.

– Na svim vjerskim objektima, oduvijek, a posebno u vrijeme praznika, ističu se nacionalne i vjerske zastave. Zahtijevati da se sa crkve skine nacionalna zastava narušavanje je, ustavom zagarantovanih, vjerskih sloboda i konstitutivnosti srpskog naroda u Federaciji, što je krivično djelo propisano Krivičnim zakonima, te od ministra Rame Isaka očekujem efikasnu reakciju i u ovom slučaju – naveo je Nešič.

Rekao je da O+ovakvi događaji, kojima se širi mađunacionalna mržnja, posebno izazivaju nelagodnost kod povratničke populacije i zato zahtijevaju hitnu reakciju policije kako bi se jasno pokazalo da su nasilje i mržnja nedopustivi.

– Na kraju, očekujem i od međunarodne zajednice i ambasada da reaguju na incidente u Zenici i Konjicu – zaključio je Nešić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNešić: Srbi u Federaciji BiH – najugroženiji narod u Evropi
Naredni članakStevandić: Za razliku od FBiH – u Srpskoj se poštuju tuđe svetinje