Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da je BiH trenutno najmanje slobodna država na svijetu i da se Republika Srpska, ma koliko to bilo apsurdno, bori za slobodu i suverenitet BiH i da odatle proizlaze svi pritisci na nju.

Nešić je, povodom optužbi da Republika Srpska vodi secesionističke aktivnosti, ocijenio da se te i slične teze ispostavljaju po principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”.

– Stranci jednostavno BiH vide kao svoj protektorat, koloniju. Ako kažete da je BiH suverena država i da o njoj treba da odlučuju oni koji žive u njoj, dobijete sa te strane fabrikovane laži – izjavio je Nešić za “Politiku”.

Prema njegovim riječima, u BiH je postalo najnormalnije da ambasade pišu zakone i izdaju direktive vlastima šta će raditi i kako, pa kada se neko tome suprotstavi i kaže da mora služiti svojoj državi i svom narodu, dobije odgovor da oni štite interese svojih država.

– U BiH, izgleda, svi imaju interese, a samo oni koji u njoj žive ne smiju da ih imaju. BiH je trenutno najmanje slobodna država na svijetu. Republika Srpska, ma koliko to bilo apsurdno, bori se slobodu i suverenitet BiH i odatle proizlaze svi pritisci na nju – smatra Nešić.

On je istakao da je nadlijetanje američkih vojnih aviona tokom proslave Dana Republike Srpske predstavljalo zastrašivanje, pritisak i demonstraciju sile.

– Nije mi jasno šta su željeli da postignu, ali oni ne shvataju da identitet i nečija osjećanja ne mogu da nadjačaju bombarderi u niskom letu. Preživjeli smo mi mnoge zulume, ali smo sačuvali identitet – rekao je Nešić.

On je ukazao da za to nije postojala neophodna saglasnost Predsjedništva BiH, bez čije dozvole ni helikopter Oružanih snaga BiH ne može gasiti požar.

– Zamislite “zajedničku vazduhoplovnu vojnu vježbu” NATO i Oružanih snaga BiH, koje nemaju ni maketu aviona – dodao je Nešić.

Govoreći o suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, Nešić je rekao da je to jedna nušićevska situacija.

– Predsjednik Dodik donese ukaz o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a Šmit donese zakon da ga optuži, jer je izvršio svoju ustavnu obavezu – objasnio je Nešić.

On je objasnio da bi Sud BiH, da je BiH suverena država, koja je utemeljena na vladavini prava, zaštitio ustavnu obavezu predsjednika Srpske da donese ukaz i osporio procesni legitimitet Šmita.

– Kada nemate zakon koji je donesen po ustavnoj proceduri, onda nema ni dela. Ako sudija bude imao hrabrosti da zaštiti osnovna načela vladavine prava, jedini mogući ishod jeste oslobađajuća presuda i – doviđenja, Šmite – rekao je Nešić.

On je dodao da je Šmit već suspendovao izvršnu i zakonodavnu vlast, pa da neće biti iznenađenje da suspenduje i sudsku, ali će u tom slučaju izazvati krizu sa neizvjesnim ishodom i moraće da ode zbog dosad neviđene destabilizacije zemlje.

Nešić je ocijenio da su Srbi u FBiH, uz sunarodnike na Kosovu i Metohiji, najugroženiji narod u Evropi i dodao da mu se čini da neko želi da na tim prostorima nema Srba.

Postavljajući pitanje kako je bilo Srbima u FBiH zanoćiti nakon nedavnog paljenja nacionalne zastave u Zenici, uz uzvike “Alahu ekber” i “tekbir”, Nešić je ukazao da su se tokom božićnih praznika desili i drugi incidenti poput skidanja srpske zastave sa crkve u Konjicu i kamenovanja kuće porodice Šantić u Mostaru.

– Dodajte tome i stalne napade na srpske starice u Vozući i nestanak jedne starice, a da nikada nije otkriven nijedan počinilac tih krivičnih djela – rekao je Nešić.

On je naglasio da u FBiH ne dozvoljavaju da se ističu vjerske i nacionalne zastave ni tokom vjerskih praznika, za razliku od Republike Srpske, gdje se to praktikuje tokom cijele godine, dodajući da Srbi u FBiH samo mogu da maštaju o zaposlenju u javnom sektoru i jednakom tretmanu.

– Zbog toga su tamo trenutno uglavnom srpski starci i starice, a ukupan broj Srba pao je ispod tri odsto. Teško je, nemoguće, danas biti Srbin u FBiH – ocijenio je Nešić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakOd sutra na recept dostupni novi lijekovi
Naredni članakDOBOJ: Blagojević: Nastavak etničkog čišćenja Srba u FBiH