Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić u Briselu učestvuje na Međunarodnoj konferenciji globalne alijanse za borbu protiv krijumčarenja migranata, u organizaciji Evropske komisije.

Konferenciju kojom predsjedava komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Јohanson, otvorila je predsjednica EK Ursula fon der Lajen.

Uz komesare EU, predstavnike evropskih bezbjednosnih agencija EUROPOL i FRONTEKS o prevenciji i odgovoru na krijumčarenje migranata diskutovali su ministri unutrašnjih poslova 20 zemalja koje su najviše pogođene migracijskim tokovima.

Nešić je istakao da Evropa mora imati dugoročne, strateške i iznad svega iskrene i izvodljive odgovore na izazove koje nose migracije.

– Alternativa neregularnoj migraciji i odvraćanju ne može biti pretvaranje Zapadnog Balkana u tampon zonu. Dugoročno, alternativa neregularnoj migraciji mora biti jedinstven evropski odgovor. Moramo zajednički uložiti svoje kapacitete u zaustavljanje migracija na njihovom izvorištu. Strateški, Evropska unija treba da kaže nama sa Zapadnog Balkana – da, imate izvjesnost da do 2030. godine postanete članice EU. Na taj način, naše države, policijske agencije i građani biće još motivisaniji u odbrani bezbjednosti zajedničkog evropskog prostora – kazao je Nešić.

Predstavljajući stanje migracija u BiH, Nešić je rekao da je i dalje složeno, s obzirom na sve izraženiju promjenu rute kretanja preko BiH.

– Evidentirano je povećanje migracijskog pritiska u odnosu na isti period prošle godine za 27,24 odsto. U cilju adekvatnog odgovora na migracijski pritisak, Granična policija BiH pojačava prisustvo policijskih službenika za nadzor državne granice. Istovremeno realizovane su operativne akcije s ciljem sprečavanja krijumčarenja migranata i trgovine ljudima – dodaje Nešić.

Ističe da, pored aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju pojedinaca i grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, velika pažnja usmjerena je i na identifikaciju i spriječavanje grupa i pojedinaca koji bi se mogli dovesti u vezu sa ekstremizmom i radikalizmom.

Tokom posjete Briselu, Nešić se susreo sa Olivierom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji. Na marginama konferencije održan je sastanak Nešića i ministra unutrašnjih poslova Republike
Hrvatske Davorom Božinovićem, a razgovarao je i sa ministrima unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, Crne Gore Danilom Šaranovićem i Albanije Taulantom Balom.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: “Trojka” se ne pridržava dogovorenog
Naredni članak“Nema dijaloga između socijalnih partnera”