Ambasade Ruske Federacije u BiH saopštila je danas da je uplitanje spoljnih igrača u unutrašnje poslove BiH – neprihvatljivo.

– Uvjereni smo da je funkcionisanje Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira neosnovano bez učešća Rusije. Insistiramo na hitnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika, jer više ne postoji neophodnost za njegovo prisustvo u BiH – navedeno je u objavi Ambasade pod nazivom “Februarske teze” povodom 10. februara – Dana diplomate.

U objavi Ambasade Rusije izraženo je uvjerenje da je samovolja “visokog predstavnika”, koji nema potrebni mandat Savjeta bezbjednosti UN, glavni faktor destabilizacije u zemlji.

– Vjerujemo da je Dejtonski mirovni sporazum temelj BiH koja se sastoji od tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva entiteta – naveli su iz ruske Ambasade, uz napomenu da BiH vide kao prijateljsku zemlju.

Ambasada Rusije ponovo potvrđuje svoju spremnost za ravnopravan dijalog o svim pitanjima koja predstavljaju obostrani interes.

– Računamo na to da će rukovodstvo BiH i ubuduće biti uzdržano u vezi sa antiruskim sankcijama – istakli su iz ove ambasade.

Kada je riječ o specijalnoj vojnoj operaciji koju je Rusija pokrenula s ciljem zaštite stanovništva sa ruskog govornog područja Donbasa, iz Ambasade ističu da će biti vođena dok ne budu ispunjeni postavljeni ciljevi.

– Pod time se podrazumijeva potpuno uništenje izvora prijetnji bezbjednosti Ruske Federacije i njenih građana – naveli su iz ruske Ambasade u BiH.

Iz Ambasade ukazuju da odnosi između Rusije i Zapada nastavljaju da naglo degradiraju, te da je faktički u toku hibridni rat SAD i Evrope protiv Rusije, koji su Vašington i njegovi sateliti pripremali više godina.

– U prilog tome idu priznanja Angele Merkel, Fransoe Olanda, Borisa DŽonsona o tome da je Sporazum iz Minska bio smišljen kako bi se kupilo vrijeme za snabdijevanje Kijeva naoružanjem. Korak po korak Ukrajinu su pretvarali u “anti Rusiju”, pothranjivali su na tom području rusofobske i neonacističke tendencije – ukazali su iz Ambasade Rusije.

U objavi je navedeno da je, nakon što je prošle zime Vašington faktički odbio da razgovara o ruskom prijedlogu u vezi sa novim garancijama bezbjednosti u Evropi, postalo očigledno da SAD nisu zainteresovane za normalizaciju odnosa sa Rusijom, niti za ravnopravan dijalog sa drugim zemljama.

Iz ruske Ambasade su se naveli da su EU i lideri pojedinih vodećih zemalja članica EU potpuno diskreditovali kao “posrednici” pri rješavanju bilo kojih konflikata na kontinentu.

– Totalan gubitak nezavisnosti ovog bloka i njegova neposredna potčinjenost Vašingtonu čine spornom svrsishodnost direktne komunikacije sa njim – naveli su u objavi Ambasade Rusije u BiH.

U objavi je navedeno da je okončano doba dominacije Zapada sa SAD na čelu, karakteristično po jednostranom nametanju ostalom svijetu pravila, uz kršenje prava i sloboda pojedinih osoba, organizacija, zemalja, čitavih regiona.

– Trenutno je u toku formiranje novog svjetskog poretka. Ovaj proces će potrajati neodređeni vremenski period. Sada se nalazimo u njegovoj najbolnijoj fazi, odnosno fazi sloma starog i borbe za novi sistem – napominju iz Ambasade Rusije.

Kada je riječ o slobodi medija, u objavi “Februarske teze” istaknuto je da intenzivna antiruska informaciona kampanja, koju je pokrenuo Zapad usljed objavljivanja specijalne vojne operacije, zajedno sa neprikrivenim “regrutovanjem” medija od Vašingtona – sasvim jasno pokazala apsolutnu degradaciju slobodnog novinarstva.

– Pozivamo svjetske i regionalne medijske radnike da se vrate glavnim načelima njihove profesije, a to su nezavisnost i nepristrasnost. Zahvalni smo redakcijama novinskih izdanja u BiH, i posebno u Republici Srpskoj, za uravnotežen stav i otvoren medijski prostor za sve tačke gledišta, uključujući i onu rusku – navedeno je u objavi.

Kada je riječ o energetskoj bezbjednosti, iz Ambasade podsjećaju da je uzrok energetske krize u Evropi – pogrešna politika zapadnih zemalja u oblasti energetike tokom privrednog obnavljanja u periodu nakon virusa korona, kao i pokušaju Vašingtona i Brisela da “kazne” Rusiju putem sankcija i direktne sabotaže kao što je bio slučaj sa projektima “Sjevernog toka”.

– Bilo koje pripisivanje krivice Rusiji u vezi sa deficitom energenata u Evropi dio je antiruske propagande kojom Zapad teži da prekrije vlastite greške. Sigurni smo da saradnja u oblasti energetike ne smije biti politizovana – navedeno je u objavi.

Po pitanju klimatskih promjena, iz Ambasade Rusije navode da je Zapad osujetio napore cijele međunarodne zajednice u prelazu na “zelenu” tehnologiju, te da su zbog antiruske sankcije zemlje koje nemaju vlastite izvore energije nemaju drugog izbora osim da se vrate na energente štetne po ekologiju.

– Na taj način dijalog o klimatskim promjenama je doživio kolosalan udarac. Za povratak tom dijalogu će trebati mnogo vremena –  zaključeno je u objavi “Februarske teze” Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Biće doznačeno 100.000 KM pomoći za Siriju
Naredni članakBlagojević: Predata 1.222 završna računa preduzeća, rok do 28. februara