Vijesti

Nepravda i diskriminacija u procesu traženja nestalih Srba

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila ističe da ne smije biti zaboravljeno ljudsko pravo na istinu o stradanjima srpskog naroda na ovim prostorima, na sramne presude za počinjene zločine ili još uobičajeniju praksu neprocesuiranja ratnih zločina, čime se čini dvostruki zločin nad žrtvama.

Kao primjer navode sramnu presudu Elfeti Veseli za mučko ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića.

Iz ove organizacije, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, insistiraju na izmjeni postojećeg stanja nepravde i diskriminacije prema procesu traženja nestalih Srba, jer porodice i danas, 25 godina nakon završetka rata, tragaju za najmilijim.

– Osnovno ljudsko pravo je da znamo gdje su naši najmiliji, da ih pronađemo i dostojno sahranimo – rečeno je Srni u Republičkoj organizaciji.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila daje apsolutnu podršku austrijskom piscu Peteru Handkeu, kojem će danas biti uručena Nobelova nagrada za književnost.

– Јedan je od rijetkih koji se usudio pisati i pričati o onome što su Srbi kao narod doživjeli u ratu devedesetih godina prošlog vijeka. Sasvim sigurno zaslužuje nagradu za svoj, prije svega, literarni rad, ali i zbog namjere da pokuša pomiriti dvije strane. Pozivamo ga da posjeti i Podrinje i cijelu Republiku Srpsku – poručuju iz ove organizacije.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close