​Neki ljudi nemaju sluh od rođenja, dok drugi ogluve tokom života – zbog starenja, nepravilne upotrebe slušalica ili izloženosti glasnim zvukovima.

Postoje dva glavna oblika gubitka sluha: senzorineuralni i provodni.

Prvi tip, senzorineuralni, događa se kada se ošteti unutrašnje uho ili slušni nerv. Šteta je obično nepopravljiva. S druge strane, provodni gubitak sluha često je reverzibilan. Najčešće sluh izgubimo zbog izloženosti visokim decibelima.

Evo što možete preduzeti:

Držati se podalje od glasnih zvukova najbolji je način da se izbjegne gubitak sluha uzrokovan bukom. Ako ste zbog posla okruženi bukom, pokušajte se često odmarati u tišini i nosite čepiće za zaštitu sluha. Na koncertima se udaljite od najbučnijih mjesta, a i kod kuće na audio uređajima namjestite nisku glasnoću.

Takođe budite na oprezu kada koristite slušalice – ne slušajte muziku preglasno, a svakih sat vremena ih skinite. To vrijedi za sve vrste buke jer glasni zvukovi s vremenom uzrokuju sve veću štetu.

Važan savjet kojeg biste se trebali pridržavati jest i da ne pušite. Dokazi sugerišu da nikotin može uzrokovati gubitak sluha.

Provjerite nuspojave lijekova koje uzimate jer i oni mogu uzrokovati gubitak sluha i čak izazvati tinitus (stalni šum u ušima), koji je obično i prvi simptom toksičnosti lijekova koje koristimo.

Takvi se lijekovi nazivaju ototoksični, a među njima se nalaze neki antibiotici, lijekovi koji se koriste tokom hemoterapije, protivupalni i neki bezreceptni lijekovi kao što je acetilsalicilna kiselina, prenosi “Živim.Gloria”.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDevet znakova koji ukazuju da možda imate ozbiljnih problema sa srcem
Naredni članakDOBOJ: Čubrilović sa rukovodstvom i sindikatom “Željeznica”