Mnogi od nas imaju određenu odjevnu kombinaciju ili omiljenu pjesmu koja nam omogućava da se osjećamo energično, raspoloženo i spremno za rad, ali postoji još jedan “alat” koji nam može biti koristan kada nam je potrebna koncentracija – miris.

Istraživanja su pokazala da određene arome mogu da nam poboljšaju rad mozga, pa samim tim i produktivnost, a izdvaja se nekoliko specifičnih mirisa biljaka. Mnogi od nas imaju određenu odjevnu kombinaciju ili omiljenu pjesmu koja nam omogućava da se osjećamo energično, raspoloženo i spremno za rad, ali postoji još jedan “alat” koji nam može biti koristan kada nam je potrebna koncentracija – miris.

“Arome se sastoje iz malih isparljivih jedinjenja, a kada ih udahnemo, prenose se u pluća. Zatim, odlaze u krvotok i idu u mozak, a s obzirom da su ovi molekuli mali, mogu direktno da utiču na njega”, objašnjava za “Hafington post” Mark Mos, profesor psihologije i istraživač mirisa sa Univerziteta Nortambrija u Engleskoj.

Dodaje da se olfaktorni sistem nalazi iza nosa i da procesuira mirise u više djelova mozga nego bilo koje drugo čulo, što objašnjava veliki uticaj mirisa na čovjekovo stanje.

Osim toga, Mos dodaje da prijatni mirisi mogu da nam poboljšaju raspoloženje, što nas automatski motiviše da radimo i budemo produktivniji.

Biljni mirisi za uspješan radni dan

Ako nam treba “mentalno osvježenje”, Mos preporučuje nanu, dok ruzmarin i žalfija sadrže jedinjenja koja nam pomažu da bolje upijamo i pamtimo informacije, pokazalo je jedno istraživanje iz 2013. godine.

“Kada ne mogu da se koncentrišem, privlače me svježi, okrepljujući, prirodni mirisi, kao što su nana, eukaliptus, citrus, četinari”, objašnjava parfimer Loreta Remsing, a za koncentraciju posebno preporučuje i bosiljak. “Nekada bih pravila bočicu mirisa, u koju bih stavila mješavinu nekoliko kapi esencijalnog ulja bosiljka i vode i koristila bih je kao sprej za osvježavanje u toku dana.” S druge strane, opuštajući mirisi poput lavande i kamilice nisu preporučljivi kada je vrijeme za obavljanje posla.

Bolje pamćenje pomoću različitih aroma

U jednom istraživanju objavljenom u žurnalu “Frontiers in Neuroscience”, dvije grupe odraslih ljudi su spavale sa osvježivačima vazduha – jedna grupa je preko noći dobijala prijatne mirise poput ruže, eukaliptusa, narandže, limuna, nane i lavande, dok je druga dobila samo destilovanu vodu. Nakon šest mjeseci, kod grupe koja je imala prijatne mirise zabilježeno je poboljšanje sposobnosti pamćenja i učenja za čak 226 odsto.

“Mnogima prijaju specifični mirisi u kući ili na poslu, ali moraju da se izlažu brojnim aromama u toku dana, kako bi im kognitivne funkcije bile poboljšane”, objašnjava neurobiolog Majkl Leon. Dakle, iako ne moramo svakoga dana da idemo u potragu za novim mirisima, bilo bi korisno da obratimo pažnju na svakodnevne mirise koje naš nos “pokupi”.

Izbor zavisi od nas

Kada biramo “miris za produktivnost”, ne moramo da se vezujemo za prethodno navedene primjere, već izbor može biti sasvim jedinstven ili čak može proisteći iz naših iskustava u prošlosti.

Na primjer, ako smo jednom prilikom upoznali nekoga ko je bio vrlo uspješan i ostavio je jak utisak na nas, onda postoji vjerovatnoća da će nas miris njegovog parfema podsjećati na uspjeh, a možda miris koji nas oraspoloži i razbudi nekom drugom može da bude previše jak i odbojan, prenosi RTCG.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakIdete češće u WC kada vam je hladno: Evo zašto se to dešava
Naredni članakMilovanović: Stalno podsjećati da je samo iz Vozuće u Јasenovac deportovano 400 Srba