U Predsjedničkoj biblioteci Administracije predsjednika Ruske Federacije u Sankt Peterburgu 5. juna održana je Generalna skupština Ruskog istorijskog društva (RIS).

Događaju su prvi put prisustvovali šef Predstavništva RIO u Republici Srpskoj – direktor Instituta za istoriju Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović i prorektor za međunarodnu saradnju UVS Marko Gutal.

U intervjuu za Rusku gazetu, poznati srpski naučnici skrenuli su pažnju na važnost objedinjavanja zajedničkih napora sa ruskim kolegama u suprotstavljanju falsifikovanju istorije koje uzima maha na Zapadu.

– Živimo u turbulentnom periodu. Danas se događaji koji su se odigrali u 20. vijeku ponovo ponavljaju. Dešava se još jedna ekspanzija Zapada na Istok. Pravoslavni srpski narod, kao što se to više puta dešavalo, prvi je dočekao udar “novih krstaša” iz NATO-a, odupirući se njihovim agresivnim planovima. Sada se vodi borba za novi svjetski poredak – multipolarni svijet. Rusija je odlučno stala na put anglosaksonskim imperijalističkim planovima, koji su podrazumijevali uništavanje nacionalnog identiteta Rusa i Srba i nametanje naših osnovnih stavova i vrijednosti. S tim u vezi, izuzetno je važno konsolidovati napore istoričara iz Ruske Federacije, Republike Srpske i Srbije na podizanju nivoa kulture sjećanja u našim društvima, posebno među mladima, kako bi se suprotstavili svim vidovima istorijskog revizionizma, da spriječi rehabilitaciju i vraćanje nacizma u Evropi. Učešće na Generalnoj skupštini RIO-a u Sankt Peterburgu omogućilo mi je, kao šefu Predstavništva RIO-a u Srpskoj, da “sinhronizujem satove” sa ruskim kolegama i iznesem načine za intenziviranje naše dalje interakcije. Pred nama su veliki izazovi. Srpskoj istoriografiji potrebna je podrška ruske naučne zajednice. Cijenimo mogućnosti koje nam se otvaraju nakon jačanja saradnje sa Ruskim istorijskim društvom. Trudimo se da damo svoj doprinos zajedničkoj stvari – navodi Mastilović.

Marko Gutal kaže da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ulaže napore da ojača saradnju Republike Srpske i Ruske Federacije, posebno u naučnoj oblasti.

– U svom postu pokušavam da uspostavim interakciju sa ruskim univerzitetima i naučnim krugovima. Naš univerzitet je takođe ozbiljno napredovao u zaštiti istorijske istine. U maju, u Institutu istorijskih nauka UVS i Predstavništvu RIO u Republici Srpskoj, održan je okrugli sto na temu “Ukrajina, Rusija i balkanske paralele”, u okviru kojeg su stručnjaci iz Ruske Federacije i Republike Srpske detaljno razmatrali temu aktivnog spoljnog uticaja na formiranje radikalnog nacionalizma. Zapadni mehanizmi za stvaranje vještačkih identiteta su demontirani. Ove tehnologije su razvijene još u Austrougarskoj imperiji, kada je decenijama od Rusa stvorena nova nacija – Ukrajinaca. Slični procesi su se odvijali i na Balkanu. Istoričari su istakli učešće u ovim procesima pravog rimokatolika – Јerneja Kopitara, koji je sanjao o slovenskoj Austriji, koji je u 19. vijeku uložio sve napore da reforma srpskog jezika dovede do njegovog udaljavanja od ruskog jezika i književnost. Nakon toga, Anglosaksonci su efektivno koristili slične metode na teritoriji bivše Јugoslavije i Ukrajine – naveo je Gutal.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u savjetu ministara Staša Košarac, koji je doputovao u Rusku Federaciju radi učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, u intervjuu za Rosijsku gazetu, istakao je značaj zajedničkog rusko-srpskog suprotstavljanja do sve većeg falsifikovanja istorije. “Istina je na našoj strani”.

Košarac kaže da moramo zajedno da branimo istinu i spriječimo istorijski revizionizam.

Foto: rg.ru

Izvor: RTRS

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 05.06.2024. godine
Naredni članakDodik u Sankt Peterburgu sa rukovodstvom kompanije “Ruske željeznice”