Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjednik Upravnog odbora kompanije “China Railway Design Corporation” Fang Tjenbin razgovarali su danas u Tjenđinu na temu realizacije projekata i aktivnosti na unapređenju i modernizaciji željezničkog sistema u Republici Srpskoj.

Na sastanku su analizirane dosadašnje aktivnosti na unapređenju i modernizaciji željezničkog  sistema u Republici Srpskoj, te je razgovarano o saradnji na obnavljanju infrastrukturnih, radioničkih i voznih kapaciteta Željeznica Srpske, u skladu sa potpisanim Memorandumom o razumijevanju o međusobnoj saradnji na razvoju saobraćajnog sektora u Republici Srpskoj.

Rukovodstvo kineske kompanije izrazilo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, ističući da će najstručniji timovi kompanije “CRDC” u saradnji sa resornim ministarstvom i Željeznicama Srpske u narednom periodu nastaviti aktivnosti na unapređenju i modernizaciji željezničkog sektora, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske.

Čubrilović je zahvalio rukovodstvu kompanije na srdačnom prijemu i dobrodošlici, navodeći da današnji sastanak nije samo pokazatelj iskrene i prijateljske saradnje kompanije “CRDC” sa Ministarstvom saobraćaja i veza i Željeznicama Republike Srpske, već da predstavlja i konkretan korak ka realizaciji planova za unapređenje i poboljšanje željezničke infrastrukture u Republici Srpskoj i finalizaciji budućih odluka na strateškim projektima ovog preduzeća.

Generalni direktor Željeznica Slađan Јović podsjetio je da je u prethodnom periodu stručni tim kineske kompanije izradio dokument “Analiza stanja željezničkog sistema u Republici Srpskoj sa prijedlozima za njegovo unapređenje”, što predstavlja značajan korak za realizaciju projekata koji će doprinijeti unapređenju željezničkog saobraćaja.

Čubrilović i  Tjenbin  potpisali su i zajedničku izjavu o produbljivanju zajedničke saradnje u oblasti razvoja željezničkog sektora u Republici Srpskoj.

Delegacija Ministarstva sobraćaja i veza i ŽRS obišli su izložbeni prostor kompanije “CRDC”, gdje su predstavljeni najznačajniji projekti, dostignuća i tehnološka opremljenost.

Nakon povratka u Peking, delegacija je obišla jednu od najsavremenijih željezničkih stanica – Peking-Јug, koja predstavlja početnu stanicu međugradske pruge za velike brzine između Pekinga i Tjenđina. Željeznička stanica Peking-Јug predstavlja prvo veliko moderno integrisano saobraćajno čvorište u Kini koje je objedinilo željeznički, metro i gradski javni prevoz.

Međugradsku brzu željeznicu Peking-Tjenđin projektovala je kompanija “CRDC” za brzine do 350 km/h. Njena ukupna dužina iznosi 120 km, a vrijeme putovanja između dva najveća grada u sjevernoj Kini iznosi svega 30 minuta, odnosno, najbržim vozom 21 minut.

“CRDC” je projektantsko preduzeće i svjetski poznata grupacija u okviru Kineskih željeznica. Prema ukupnoj snazi, “CRDC“ se nalazi na vrhu liste najboljih kineskih preduzeća iz oblasti geotehničkih istraživanja i projektovanja i spada u visoko-tehnološka preduzeća prepoznata od strane kineske države.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakKlub Bošnjaka traži hitnu sjednicu Doma naroda
Naredni članakVRIJEME: Sutra oblačno, uz uslove za lokalne nepogode