U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću za svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je dječaka ubila na najsvirepiji način tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo mjere da bude kažnjena.

Na ročištu održanom 6. marta, tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Јanjić rekao je da sumnja da je predloženi vještak odbrane Martin Frančešević pristrasan i da se protiv njega vodi istraga za ratne zločine protiv Srba na području Brčkog.

Јanjić je uočio da je vještak bio prisutan na posljednja tri ročišta u ovom predmetu, te naveo da je zaposlen u federalnom Ministarstvu za boračka pitanja gdje je angažovan i optuženi Halilović, navodeći da su u kontaktu i da zajedno prisustvuju sastancima.

Odbrana Sakiba Halilovića najavila je da će u dokaznom postupku saslušati četiri svjedoka i jednog vještaka, te uložiti znatan broj materijalnih dokaza.

(RTRS)

Prethodni članakČelsi nemoćan, Barsa se prošetala do četvrtfinala
Naredni članakOdržavanje Dodikovog voznog parka košta 400 hiljada KM!