Sastanak sa rukovodstvom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosseljhoznadzor) koji je održan u Moskvi s ciljem ukidanja zabrane izvoza jabuka bio je pozitivan, izjavio je nakon sastanka ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Naveo je da je ruska strana zadovoljna sa svim što su nadležne službe u BiH uradile na unapređenju sistema izdavanja fitosanitarnog sertifikata i obrasca o porijeklu robe.

“Mi sada imamo kompletan uvid u proizvodnju količine voća i povrća i izvoznika u Rusku Federaciju i potpuno smo spremni da garantujemo da sistem funkcioniše onako kako smo ranije potpisali u protokolu”, istakao je ministar, dodajući da uspostavljeni sistem kontrole bh.strana već primjenjuje na izvozu kruške u Rusku Federaciju i da taj sistem u potpunosti funkcioniše.

Šarović je kazao da ruska strana namjerava, prije konačnog ukidanja zabrane izvoza jabuka, da se prvo uvjeri na terenu u sve što je urađeno, te da onda svoju odluku stavi van snage.

“Ruska strana će detaljno analizirati sve što je dostavljeno te vrlo brzo poslati inspekciju za pregled. Nema sumnje da će krajnji rezultat u vezi izvoza jabuke biti povoljan za nas, ali je veoma važno i to da je ovakvim brzim i cjelovitim postupanjem unapređenja i utvrđivanja sistema kontrola bh. strane otklonjena mogućnost da se osim jabuka zabrani izvoz i drugih vrsta voća, prije svega kruške”, istakao je ministar Šarović, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(N1)

Prethodni članakBiH zbog klimatskih promjena pretrpjela štetu od 841 milion $
Naredni članakPodgorica: Napad na “Zvezdaše”