Njemački auto gigant Porše spreman je da predstavi jednu od najvećih promjena na svom prepoznatljivom modelu.

Hibridni Porše 911, sa svojim benzinskim motorom potpomognutim najmanje jednim električnim motorom na baterije, službeno će biti predstavljen onlajn 28. maja.

Ovaj potez velik je korak u evoluciji jednog od najprepoznatljivijih sportskih automobila na svijetu, naravno, ako elektrifikaciju smatramo evolucijom.

Ovdje je riječ o hibridu, a, prema dostupnim informacijama, neće se raditi o plug-in hibridu kao što je slučaj s Kajenomom i Panamerom. Hibridni 911 je ipak druga priča, navodi Index.

Kultni benzinac

Malo je automobila tako definisano benzinskim motorom kao 911 i malo je proizvođača automobila koje definiše jedan model kao što je to Poršee 911.

Dok Porše ovih dana prodaje mnogo više SUV-ova nego sportskih automobila, 911 ostaje bazni model njemačkog proizvođača. Čak i SUV vozila  poput Makana i Kajena, sa svojim zaobljenim rubovima i zakošenim haubama, svojim dizajnom naginju prema modelu 911.

Porše takođe prodaje potpuno električne automobile, Tajkan i novi Makan elektrik SUV. No u Poršeu kažu da će 911 biti zadnji u redu koji će postati potpuno električni jer je njegov inženjering tako jedinstven i suštinski važan za njegovu marku.

Šta pokazuju testiranja?

Hibridni 911 već je prošao više od tri miliona milja testiranja na stazama i javnim cestama u različitim klimatskim uslovima, kažu iz Poršea, ali praktičniji detalji neće biti objavljeni do kraja ovog mjeseca. Na primjer, Porše službeno još ne želi da kaže da li će automobil biti plug-in hibrid, kao što su prošli i sadašnji hibridi bili. Porše je ranije dao prednost plug-in hibridima jer njihove jače baterije povećavaju performanse.

Međutim CNN piše da je hibridni 911 očito brži od trenutnog 911 kojeg pogoni isključivo gorivo. Poršeov testni vozač uspio je da sa hibridom na slavnom Nirburgring napravi krug za sedam minuta i 17 sekundi što je za 8,7 sekundi brže od trenutne generacije 911.

Brže vrijeme znači da hibridni 911 ima veću snagu zbog dodavanja električne pomoći. Nirburgring je vijugava, izazovna staza pa brže vrijeme takođe ukazuje da upravljivost automobila nije ometena dodatnom težinom baterija i električnih motora.

Više prijanjanja i značajno više snage

“Imamo više prianjanja, značajno više snage, a spontana reakcija hibrida kad je riječ o performansama je velika prednost”, rekao je bivši vozač trka i “ambasador marke” Jerg Bergmajster.

Najava nove hibridne verzije dolazi otprilike 60 godina nakon što je Porše lansirao 911. Prvi 911 predstavljen je 1963. ali nije krenuo u proizvodnju do 1964. Bio je to veći i snažniji dodatak Poršeovom izvornom modelu – 356.

Oba modela, koja su se zajedno proizvodila samo nekoliko godina, imala su mala zadnja sjedišta i motore postavljene iza zadnjih toškova. Izgled je bio sličan VW Bubi, automobilu koji je dizajnirao Ferdinand Porše stariji, otac Ferdinanda “Ferija” Poršea, koji je stvorio 356.

Ferijev sin, Ferdinand “Buci” Porše, radio je na dizajnu 911, po uzoru oblika suze koji je imao model 356. Njegov oblik, uključujući sve uža zadnja sjedišta, u osnovi je ostao isti od originalnog modela.

Foto: Porsche

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDOBOJ: Danas „Đurđevdanske trke 2024”
Naredni članakGoogle tajno snima sve što govorite, isključite tu opciju