Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić smatra da bi izglasavanjem u Savjetu bezbjednosti UN rezolucije, čiju su nacrt uputile Rusija i Kina, a kojom bi bila ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika u BiH, na značaju dobili i zaključci Narodne skupštine Republike Srpske da visoki predstavnik nije potreban BiH.

Žunić je rekao da su Rusija i Kina tim dokumentom iznijele demokratske stavove koji su u vezi sa međunarodnim pravom i da je to jedino što je u ovom trenutku moguće u BiH.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Vujičić smatra da nacrt rezolucije Rusije i Kine, upućen Savjetu bezbjednosti UN-a, kojom bi bila ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika u BiH, predstavlja principijelan stav da institucija visokog predstavnika više nije potrebna u BiH.

Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je u vezi sa dolaskom novog visokog predstavnika i rusko-kineskom rezolucijom da je za narode u BiH i najgori domaći dogovor bolji od bilo kakvog rješenja nametnutog sa strane.

Podnošenje nacrta rezolucije Rusije i Kine članicama Savjeta bezbjednosti UN za ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika još je jedna potvrda ispravnog stava nekih od najvećih svjetskih sila koje kontinuirano ukazuju na to da se vladavina prava i osnovnih demokratskih principa moraju obezbijediti svim narodima i državama, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je Srni da nacrt rezolucije koju su Rusija i Kina uputile Savjetu bezbjednosti UN u vezi funkcije visokog predstavnika u BiH predstavlja kompromis i da je to dobro ukoliko BiH želi da ide naprijed.

-Rusija i Kina nude kompromis u pogledu funkcije visokog predstavnika. Čini mi se da je riječ o razumnom prijedlogu i rješenju i da su spremne da prihvate novog visokog predstavnika pod uslovom da mu se ograniči mandat, koji će trajati maksimalno godinu dana – rekao je Nović.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da se ukidanjem ovlaštenja visokog predstavnika u BiH rađa tračak nade da će zemlja, konačno, od protektorata međunarodne zajednice biti prepuštena domaćim akterima ili sama sebi.

Komentarišući nacrt rezolucije koju su Rusija i Kina podijelile članicama Savjeta bezbjednosti UN, a kojom bi odmah bila ukinuta ovlaštenja visokog predstavnika, Majkićeva je rekla da bi u tom slučaju BiH konačno morala početi da obavlja svoje funkcije, od izabranih predstavnika, bez stalnog uplitanja međunarodne zajednice.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je Srni da gotovo svi političari iz Republike Srpske očekuju da se okonča mandat visokog predstavnika, jer bonska ovlaštenja nisu postigla cilj i usporavala su unutrašnji dogovor u BiH.

Podsjećamo, Rusija i Kina podijelile su članicama Savjeta bezbjednosti UN nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlašćenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH.

U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Foto. UNS

Izvor: SRNA


Prethodni članakKošarac tražio da se omogući nesmetan prolaz kornišona i šljive
Naredni članakVlada Srpske usvojila Odluku o devetoj emisiji obveznica (FOTO)