Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu. Na području Doboja je oko 14 hiljada oboljelih od visokog krvnog pritiska , podaci su dobojskog Doma zdravlja u sklopu kojeg djeluje Centar za hiopertenziju, prevenciju infarkta miokarda i moždanog udara.

BiH, Srbija , Hrvatska , područja su u kojima ljudi najviše umiru od kardiovaskularnih bolesti u Evropi. Kako bi se toj poražavajućoj statistici stalo u kraj, neophodno je da se više radi na preventivnim aktivnostima u praksi, smatra dr Radoslav Nikolić, direktor dobojskog Doma zdravlja, u kojem je prije nepune dvije godine otvoren Hispa centar.

U RS se samo puno priča o prevenciji, a prevencijom se ne bavimo. Moram da kažem da su se u borbu sa hipertenzijom, na jedan personalizovan i inovativan način aktivno uključili samo Fondacija „Zdravlje i srce“ i naša zdravstvena ustanova, svakom pacijentu poklanjamo preko potrebno vrijeme, lijekove, preporuke za fizičke aktivnosti i ishranu, rekao je dr Nikolić.

Profesor dr Nebojša Tasić pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Beograd kaže da je HISPA centar sigurna kuća u kojem je odnos ljekara i pacijenta na jednom posebnom nivou. Radi se po posebnom programu, koji se ne sastoji samo od lijekova, već i dobre dijagnostike, fizičke aktivnosti , ishrane, zapravo svih onih komponenti koje će spriječiti kardiovaskularno oboljenje.

 –Mi na neki način poslije vrlo detaljnog pregleda i razgovara sa pacijentom vidimo šta je to najvažnije kod tog pacijent što s jedne strane treba popraviti, s druge strane očuvati, te kreiramo njegov lični program koji se sastoji iz neformokoloških mjera kao što su dijeta, koju određujemo kroz hispa razgovor kako ja to volim da kažem, kroz koji ulazimo u suštinu života i rada pacijenta, kazao je prof.dr Tasić koji je protekle sedmice boravio u Doboju te medicinskim radnicima dobojskog Doma zdravlja održao predavanja na temu „24h praćenje krvnog pritiska“.

Prof. dr Tasić najavio je da će od 18 do 20. maja u Trebinju biti održan Prvi HISPA kongres u BiH, na kojem će svjetski stručnjaci, iz kardiovaskularne oblasti, prenijeti svoja znaja domaćim medicinarima.

RTV DOBOJ

Prethodni članakDobojlija pištoljem prijetio sugrađaninu nakon svađe, prolaznik ga prijavio policiji
Naredni članakBolnice duguju 161 milion KM poreza