BANJALUKA, PRIJEDOR – Alkoholna pića često su bila na meti lopova, a posebno tokom januara i februara, dok su tokom prošle godine pored pića krali i prehrambene proizvode iz trgovina, bicikle, alat, tehniku, novac, zlato, nakit i druge predmete koje mogu lako preprodati.

Prijedorska policija proteklih dana rasvijetlila je krađe skupocjenih boca alkohola iz tržnih centara i prodavnica  koje su  tokom januara i februara opustošila četvorica Prijedorčana i tako napravili štetu od oko 1.000 KM.

U pitanju su viski, skupocjene votke i druga alkoholna pića koja koštaju i po 100 KM po litru, a koja su lopovi suptilno, po flašu-dvije uzimali sa rafa šest trgovčkih objekata. Ovakva krađa za samo dva mjeseca u Prijedoru ponovila se devet puta.

Kako saznajemo, lopovi su se u neke prodavnice vraćali po još boca skupocjenog alkohola, dok im drugi artikli nisu bili zanimljivi.

Nije poznato da li su mladići pili ili su preprodavali ukradene boce.

“Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da su osumnjičeni počinili devet krivičnih djela krađa na način da su, iskoristivši nepažnju zaposlenih, iz šest trgovačkih objekta, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, otuđili određenu količinu skupocjenih alkoholnih pića”, kažu iz PU Prijedor.

Kako nezvanično saznajemo, radi se o Goranu M. (32), Gojku S. (26), Mani R. (23) i Amiru Dž. (21), a protiv njih će biti dostavljeni izvještaji Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor za počinjene krađe.

Kako su nam rekli iz Policijske uprave Banjaluka, lani je zabilježeno 609 krađa i 407 teških krađa.

Lopovi su na području koje pokriva ova PU takođe krali pića i prehrambene artikle iz prodavnica, dok su im se pod rukom često nalazili i novac, nakit, bicikli.

“Od 609 krivičnih djela krađa, rasvijetljenost je 70 odsto, dok je u uporednom periodu evidentirano 575 krivičnih djela krađa, čija je rasvijetljenost iznosila 67 odsto. Takođe u 2017. godini evidentirano je 407 krivičnih djela teška krađa, što je manje za 35 odsto u odnosu na uporedni period 2016. godine kada je krivičnih djela teška krađa bilo 627”, rekli su iz ove PU.

I na području koje pokriva PU Bijeljina lani su lopovi pustošili stanove i kuće, vozila, preduzeća, ugostiteljske objekte, kladionice i kioske, a evidentirane su i tri džepne krađe. Najviše su uzimali novac, zlato, alate, tehniku i dr.

Nisu im bili nepoznati tereni ni u vjerskim objektima, odakle su takođe uzimali predmete od kojih se mogu okoristiti.

Kako su nam rekli u ovoj PU, prošle godine prijavljeno je  300 krađa i 181 teška krađa. Ističu da je bio smanjen broj krivičnih djela za 6,44 odsto.

Pored krađa koje su prijavljene policiji, neke od njih ipak ostanu nezabilježene u policijskim dnevnicima, jer se radi o manjoj materijalnoj šteti.

U zimskom periodu građanima često nestaju drva za orgev ili meso u pušnici, a lopovi “pomalo” uzimaju da vlasnici često i ne primijete.

Sa crkve nestao dio oluka

Na crkvi svetog Ilije Proroka u Zenici tokom vikenda nestao je dio oluka i nadstrešnice, čime  je načinjena znatna materijalna šteta na nacionalnom spomeniku kulture BiH. Odbor za međureligijsku saradnju Zenice oštro je osudio ovaj vandalizam nad objektom velike religijske i kulturne vrijednosti, crkvi svetog Ilije Proroka, koju Zeničani smatraju simbolom dijaloga, međureligijske saradnje i mira.

“Očekujemo da cijela zenička javnost osudi ovaj sramni događaj i podsjećamo da su crkve i džamije duše vjernika, mnogo više od samih građevinskih cjelina, mnogo više od kamena i bakra”, kazao je za Fenu sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenica Kenan Hodžić.

(Nezavisne)

Prethodni članakZatvoreno duplo više preduzeća i radnji
Naredni članakU BiH oblačno sa kišom