Na Listu A1 neregistrovanih lijekova koji se izdaju na recept Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske danas je uvršteno 12 novih lijekova za pojedina teška hronična oboljenje, a kako bi roditelji djece koja koriste ove terapije nastavili da ostvaruju pravo na refundaciju troškova za ove lijekove, saopšteno je iz FZO Srpske.

Odluku o izmjeni Liste lijekova koji se izdaju na recept danas je usvojio Upravni odbor Fonda, a počinje se primjenjivati dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

– Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koju je FZO Srpske preduzeo nakon usvajanja novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, budući da su njime izmjenjeni pojedini segmenti u odnosu na ranije propise, uključujući i oblast refundacije troškova zdravstvene zaštite. Novim i izmjenama postojećih podzakonskih akata FZO nastoji da obezbijedi kontinuitet u ostvarivanju prava osiguranika, kao i da omogući primjenu svih novih prava predviđenih Zakonom u što kraćim rokovima – ističu u FZO Srpske.

Pored lijekova koji su uvršteni na listu A1, takođe, i na listu A lijekova koji se izdaju na recept uvršten je novi dijetetski preparat – hrana za bebe alergične na proteine kravljeg mlijeka (Novalac Allernova AR i Aptamil Allergy Digestive Care), koja će roditeljima biti dostupna u apotekama u potpunosti na teret Fonda, navodi se u saopštenju.

Iz FZO Srpske napominju da je lista lijekova koji se izdaju na recept izmjenjena sa namjerom da se prvenstveno roditeljima djece oboljele od pojedinih rijetkih oboljenja, te djece sa poteškoćama u razvoju omoguće refundacije troškova za lijekove koji su neregistrovani i koji se većinom ne mogu ni nabaviti u apotekama u Republici Srpskoj i BiH.

– Upravo iz tog razloga lijekovi za koje se najčešće traže refundacije su uvršteni na listu A1 na kojoj se nalaze lijekovi koji nisu registrovani u BiH ali nemaju alternativu i neophodni su u liječenju pojedinih oboljenja. Riječ je o lijekovima za epilepsiju, lupus, autoimune bolesti, Vilsonovu bolest i druge – poručuju iz FZO Srpske.

Na ovaj način, ističu iz FZO Srpske, sistemski se uređuje ova oblast, budući da je novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske precizirao u kojim slučajevima se može odobriti refundacija troškova zdravstvene zaštite.

– Naime, kada su u pitanju lijekovi koji se izdaju na recept, nije predviđena refundacija za one lijekove koji nisu obuhvaćeni listom lijekova Fonda. Iz tog razloga, rukovodstvo Fonda, stručne službe, komisija za lijekove, kao i resorno ministarstvo i Upravni odbor Fonda reagovali su u najkraćem mogućem roku kako bi se nastala situacija prevazišla uvrštavanjem neophodnih lijekova za pomenute kategorije osiguranika na listu – naglašavaju iz FZO Srpske.

Iz FZO Srpska napominju da je u pitanju “živa materija”, te da će se i u narednom periodu mijenjati propisi koji uređuju ovu oblast kako bi se prilagođavali potrebama osiguranika.

– Takođe, očekujemo i od farmaceutskih kompanija da pokažu veću zainteresovanost za registraciju lijekova u BiH kako bi se poboljšala dostupnost lijekova naročito za osjetljivu dječiju populaciju. Tada roditelji ne bi morali da lijekove nabavljaju u inostranstvu i da za njih naknadno refundiraju troškove – precizirali su iz FZO Srpske.

Navedene aktivnosti i finansiranje najnovijih u svijetu dostupnih terapija za rijetka oboljenja, koje je Fond počeo da finansira još prošle godine, potvrda su konkretne podrške institucija zdravstvenog sistema u cilju sistemskog pristupa unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite najosjetljivije populacije, navodi se u saopštenju.

Iz FZO Srpske podsjećaju da je 01. februara 2023. godine u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske održan sastanak ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića sa predstavnicima Fonda i UKC Srpske, kao i predstavnicima Udruženja djece sa poteškoćama u razvoju Gradiška i Saveza za rijetke bolesti Srpske.

– Na sastanku je upravo razgovarano o procedurama refundacije troškova lijekova. Tom prilikom predstavnici Udruženja i Saveza su informisani o svim procedurama i aktivnostima Fonda koje su već bile u toku, a koje su današnjom odlukom Upravnog odbora okončane – zaključuju iz FZO Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra suvo uz sunčane periode, uveče naoblačenje i padavine
Naredni članakDodik: Imam iz Kozarca povrijedio sve Srbe (VIDEO)