Na Dugoj Njivi kod Modriče obilježene su 32 godine od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 boraca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ministar rada i boračko – invalidske zaštite Danijel Egić i ministar pravde Miloš Bukejlović, koji su položili vijenac ispred republičkih institucija.

U ime Republike Srbije vijenac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Na spomen-obilježje cvijeće su položili srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH Obren Petrović i Sanja Vulić, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, te delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH,gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i predstavnici drugih opština.

Cvijeće su na spomen-obilježje položili i učesnici marša “12 kilometara za 12 zvjezdica” koji su jutros krenuli iz Osječana na Duge Njive.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Foto: Ustupljene fotografije

RTV Doboj

Prethodni članakVulić: Britanci pokušavaju da naprave razdor između Srba i Rusa
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 24. jun