U vezi informacija koje je plasirala Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH vezano za izdavanje kvalifikovanog digitalnog potpisa, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjetilo je građane da Zakonom o Agenciji, nije utvrđena nadležnost u pogledu obavljanja poslova i usluga prema građanima.

Zakonom o ličnoj karti definisano je da građani mogu dobiti kvalifikovanu potvrdu isključivo obraćajući se ministarstvima unutrašnjih poslova, kao nadležnim organima, podsjećaju iz MUP-a Srpske.

– Iz navedenog proizlazi da Agencija nema nadležnosti da zaprima zahtjeve neposredno od građana i da na taj način vrši usluge prema građanima, te tako zloupotrebljava zakonsku nadležnost pružanja tehničke podrške ministarstvima unutrašnjih poslova u BiH, čime je dovela u pitanje zaštitu ličnih podataka građana – navode iz MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske skreće pažnju javnosti da se građani za prava vezano za lične karte, uključujući i kvalifikovane digitalne potvrde, isključivo mogu obraćati MUP-u Srpske, kao jedinoj i nadležnoj instituciji za građane Republike Srpske, a koje shodno zakonskim nadležnostima donosi odluke u upravnim postupcima, kada se za to stvore zakonske pretpostavke.

Istovremeno naglašavaju da će MUP Republike Srpske preduzeti sve zakonom utvrđene mjere i radnje na zaštiti ličnih podataka i identiteta građana Republike Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakGoganović potvrdio: Vojni atašei Stabančić i Skopljak nisu dobili agremane Hrvatske zbog ratne prošlosti
Naredni članakParlament Srpske usvojio Deklaraciju Svesrpskog sabora (VIDEO)