Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u skladu sa svojim nadležnostima preduzima sve potrebne mjere i radnje da stanje bezbjednosti na području Republike Srpske bude povoljno i garant smo bezbjednosti svim građanima Republike Srpske, bez obzira kojem narodu pripadaju.

– Podsjećamo, na području Republike Srpske održavaju se javna okupljanja i događaji koji organizuju udruženja Bošnjaka (sijela za Bajrame, od strane Koordinacija bošnjačke zajednice i drugih bošnjačkih udruženja obilježava se “Dan nezavisnosti BiH” u lokalnim zajednicama, kao i drugi skupovi različitog karaktera – navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako oni dodaju, nikada nijedan nije zabranjen, niti su na ovim događajima evidentirani incidenti, prije svega jer su policijski službenici preduzeli sve potrebne mjere i radnje.

Ističu da, policijski službenici po svakoj prijavi (bez obzira kojem narodu pripada žrtva ili izvršilac) postupaju u skladu sa zakonom.

– S tim u vezi, još jednom ponavljamo da se istraga u vezi sa krivičnim djelom razbojništvo nad porodicom Memišević u višegradskom selu Omeragići vodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, Područna kancelarija Višegrad i da se u ovom predmetu i dalje preduzimaju mjere i radnje i uzimaju izjave svih lica koja se mogu dovesti u vezi sa izvršenjem ovog krivičnog djela protiv imovine. U predmetu fizičkog napada na O.M. iz Bratunca, podsjećamo da su policijski službenici Policijske stanice Bratunac identifikovali tri maloljetna lica koja su po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini saslušana na okolnosti učinjenog krivičnog djela teška tjelesna povreda – saopšteno je iz MUP-a.

Kažu, kada je u pitanju postupanje policijskih službenika Policijske stanice Osmaci prema maloljetnom licu, bošnjačke nacionalnosti, ističu da Uprava kriminalističke policije MUP-a u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom Bijeljina provodi istragu u vezi sa sumnjom da su izvršena krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i nesavjesan rad u službi, te su u okviru te istrage lišena slobode četiri policijska službenika PS Osmaci, dodaju da su isti i suspendovani i protiv njih će biti pokrenut unutrašnji postupak.

– U slučaju fizičkog napada na lice S.S. iz Zvornika koji se dogodio 03.09.2023. godine u Gornjoj Kamenici u saobraćaju, policijski službenici su u roku od nekoliko časova identifikovali i lišili slobode dva lica, B.Ј. i B.O. iz Zvornika – saopštavaju oni.

Dodaju, da je o svemuu obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja, te napominju, da oštećeno lice do danas nije došlo u Policijsku stanicu da da izjavu u svojstvu oštećenog lica.

– Iz svega ovog jasno prozilazi šta je sve urađeno kada su pitanju navodni “napadi na povratničku populaciju”, iako su ovo prije svega napadi na građane Republike Srpske – kažu iz MUP-a.

MUP Srpske je pozvao sve predstavnike pojedinih federalnih medija, bošnjačkih udruženja i političara iz reda bošnjačkog naroda da prestanu sa širenjem vjerske i nacionalne mržnje, jer stvaraju napetost i huškačku atmosferu.

– Svim zainteresovanim sugerišemo da se uključe u rad foruma za bezbjednost u lokalnim zajednicama i da na tim sastancima iznesu konstruktivne prijedloge kojima će doprinijeti statusu svih građana, pa i povratničke populacije o kojima navodno vode brigu – zaključuju iz MUP-a.

Foto: instagram.com/mup.srpske

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Blagojević: Sve spremno za marš “Stazom egzodusa” – nismo zaboravili svoj narod i borce VRS (VIDEO)
Naredni članakCvijanović: Uspješan sastanak i prijateljski razgovor sa Sijartom u Poljskoj