Cijene goriva ni ove sedmice ne opadaju, mada se, prema procjenama distributera, ipak neće obistiniti najave da bi moglo poskupjeti i do 2 i po marke.

Cijene na svjetskim berzama stagniraju, pa bi narednih sedam do deset dana i one na domaćim benzinskim pumpama trebalo da zadrže postojeći nivo.

Cijene na domaćim pumpama trenutno variraju od 2.36 – 2.39 za benzinska, od 2.34 – 2.49 marke za dizelska goriva, oko 1.55 KM za tečni naftni gas. Korekcije koje u stopu prate svjetska kretanja naši distributeri pravdaju malim zalihama i malim tržištem koje nema snagu da bilo šta promijeni.

Na litar dizela trenutno se plaća akciza od 30 feninga, naknada za puteve 15 feninga, 10 feninga za autoputeve, plus pdv, koji, ako je riječ o gorivu koje košta 2.45 KM iznosi 0.36 KM. Tako za litar dizelskog goriva, po cijeni od 2.45 KM, država ubere 1.06 KM. Ako je riječ o benzinu, na svaki kupljeni litar, na račun Uprave za indirektno ooprezivanje slije se 1.16 KM, jer akzize za benzin, odnosno bezolovni benzin iznose 0.35 i 0.40 KM.

Opširnije u videu:

Foto: Nezavisne novine

Izvor: RTRS

Prethodni članakU četvrtom talasu korone u bolnicama uglavnom mlađi i nevakcinisani
Naredni članakVlada danas o prijedlogu zakona o društvenom preduzetništvu