U Republici Srpskoj prijavljena su 135 slučaja oboljelih od morbila, od kojih najviše u Bijeljini – 99, te u Banjaluci – 18, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

U Istočnom Sarajevu su prijavljena četiri slučaja, u Ugljeviku tri, u Kotor Varošu, Palama i Doboju po dva slučaja, dok je u Pelagićevu, Istočnoj Ilidži, Prnjavoru, Laktašima i Mrkonjić Gradu prijavljen po jedan slučaj zaraze.

Najveći broj oboljelih starosti je od jedne do četiri godine, čak 61 mališan, dok je među oboljelima i pet beba mlađih od godinu dana, ali i 37 oboljelih od pet do devet godina, te 14 lica starijih od 30 godina.

Prijavljeno je i šest slučajeva zaraženih u dobi od 10 do 14 godina, četiri od 15 do 19 godina, te osam od 20 do 29 godina.

Na području Bijeljine epidemija morbila je proglašena početkom februara, dok je Dom zdravlja Banjaluka prijavio epidemiju 8. marta.

Svjetska zdravstvena organizacija je polovinom februara upozorila da će više od polovine zemalja biti izloženo velikom ili veoma visokom riziku od pojave morbila do kraja godine ukoliko ne budu preduzete hitne preventivne mjere.

Morbile su visoko zarazna bolest. U slučaju izloženosti virusu morbila obolijeva najmanje 95 odsto nevakcinisanih lica.

Virus morbila je aktivan u vazduhu ili na zaraženoj površini do dva časa nakon izlaganja nevakcinisanog lica virusu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Srpska ne želi eskalaciju, ali će njene odluke biti osvješćujuće za Sarajevo (VIDEO)
Naredni članakIsplaćeno 3.038.723 KM za premije za mlijeko