Mitropolit dabrobosanski Hrizostom prekinuo je članstvo u Međureligijskom vijeću BiH zbog ćutanja ovog tijela na teška kriminalna djela koja su se dogodila u posljednje vrijeme u BiH prema srpskom narodu.

Mitropolit Hrizostom je obavijestio danas članove Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH da sa 31. januarom prekida članstvo u postojanju i radu Vijeća sve dok Vijeće ne “ozdravi”.

– Veoma žalimo zbog toga. Od dolaska na tron mitropolita dabrobosanskih nastojali smo da našim radom i sugestijama unaprijedimo rad Međureligijskog vijeća, međutim, najnovija dešavanja u Sarajevu i na prostoru cijele BiH, ali ćutanje Vijeća kapi su koje su prelile naše strpljenje i trpljenje. Shvatili smo da pasivnošću Međureligijsko vijeće indirektno podržava sve projavljene devijacije našeg društva – naveo je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je istakao šest razloga za ovu svoju odluku, ističući kao prvi “zavjetno” ćutanje Međureligijskog vijeća u BiH na nedavne događaje u Sarajevu kada je napadnuta lična imovina građana Srbije i probušene gume na vozilima tih ljudi koji su kao turisti došli u Sarajevo, a sve to je podsjetilo na osamdesete i devedesete godine prošlog vijeka.

– Slike iz Sarajeva u januaru ove godine podsjetile su nas na najstravičnije slike iz 1990. godine koje nosimo iz Skradina u Dalmaciji. Na Badnji dan 24. decembra 1990. godine napala nas je velika grupa neonacista i šovinista u Skradinu. Pokušali su nas zapaliti u našem automobilu u kojem su bila još tri naša učenika Bogoslovije. Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. januara ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika – naveo je mitropolit Hrizostom.

Uprkos stravičnim slikama iz Sarajeva, mitropolit je istakao da Međureligijsko vijeće nije osjetilo potrebu da se oglasi o ovom slučaju i osudi nacionalistička i šovinistička divljanja u Sarajevu.

– Tada smo shvatili i razumjeli mnoge stvari – istakao je mitropolit dabrobosanski.

Kao drugi razlog za svoju odluku, naveo je slučaj neonacističkih i šovinističkih napada na roditelje djece sportista iz Srbije, te skandiranje pred djecom i sa djecom “ubij Srbina” 14. januara, što je potreslo i zaprepastilo kako cijelu srpsku javnost, tako i objektivnu javnost u Federaciji BiH i šire.

– Međureligijsko vijeće, opet, zavjetno ćuti i ne oglašava se. Ne osuđuje izgrednike i ne upućuje apele roditeljima da djecu vaspitavaju u duhu naših religija, vjera i kultura. Traume roditelja i djece su ogromne. Valjda je to bio cilj neonacista i šovinista.

Mi smo razumjeli da je ćutanjem Međureligijskog vijeća poslata poruka ekstremnim nacionalistima i šovinistima da i dalje čine ista, slična i još gora djela. Koja je onda uloga Međureligijskog vijeća ako ćuti na ovakve zločinačke i slične akcije? Umjesto javne osude i traženja sankcionisanja počinilaca ovakvih djela, Vijeće je izabralo ćutanje, a time i indirektnu podršku neonacistima – istakao je mitropolit dabrobosanski.

Kao treći razlog, naveoje  da je neprimjereno direktno i indirektno uplitanje članica Međureligijskog vijeća u izborne i pravosudne procese u BiH, a posebno o pitanju imovine.

– Iz tog razloga ne možemo biti članica Međureligijskog vijeća u kojem jedna članica, vjerska zajednica, podržava političke stavove i interese svako svog naroda, a još gore samo jedne političke organizacije, a na štetu drugih – istakao je mitropolit i naglasio da bi Vijeće u načelu trebalo biti neutralno i nepristrasno.

Kao četvrti razlog, napomenuo je stravične riječi na zvaničnim hudbama vjerskih službenika Islamske zajednice, a što je vidljivo na javnim portalima, na koje Međureligijsko vijeće opet “zavjetno” ćuti.

– Zaprepašćujuće je i zastrašujuće izlivanje mržnje prema srpskom narodu. To je prešlo svaku mjeru ukusa i služi najnižim strastima i porivima nacizma i šovinizma. Pozivamo vas da otvorite i čujete hudbu izvjesnog Nezima Halilovića, a posebno Muharema Štulanovića, pa da vidite govore, malo je reći, mržnje prema Srbima i donekle Hrvatima. To su govori krajnjih prezira. Za ime Božije?

Pa zar su ovakvi govori mržnje i prezira drugoga i drugih dozvoljeni u vjerskim objektima /džamijama/? Sad nam je sv jasno, toliko mržnje na molitvi na velikoj džumi je ravno duhovnom i mentalnom otrovu! I šitamo se šta mi možemo imati zajedničko sa takvim ljudima i zajednicama. Razumije se – ništa! Međureligijsko vijeće opet “zavjetno” ćuti i ne opominje iste i slične kvaritelje odnosa u BiH i u Sarajevu – ukazao je mitropolit dabrobosanski.

On je kao peti razlog naveo slučaj dječaka iz Krajine kod Cazina od 10-12 i više godina koji organizovano u koloni nose ratne zastave, uzvikuju ratne pokliče i kliču “Ubij Srbina”.

Navodeći da mu je dobro poznato kao Krajišniku koliki uticaj Islamska zajednica u Krajini ima na muhamednace, mitropolit je ukazao da su ova djeca zloupotrebljena, i prethodno zatrovana mržnjom, te istaknuta u javnost, a Međureligijsko vijeće je opet ćutalo, ne osuđujući ove izgrede.

Kao šesti razlog, mitropolit Hrizostom je naveo moralne i principijelne vrijednosti, ističući da veoma žali zbog ovakvog primoranog razlaza.

– Ukoliko se Međureligijsko vijeće u BiH vrati na izvorne principe i postane aktivni pokretač zajedništva i dijaloga i moralni koordinator dobrih i komšijskih odnosa, mi ćemo sigurno razmotriti mogućnost našeg povratka – istakao je mitropolit.

On je naveo da je neprihvatljivo da je Međureligijsko vijeće u BiH pretvoreno u “preduzeće” za “obavljanje radova” za strane vladine i nevladine organizacije, navodeći da je ovo tijelo i te kako potrebno, ali da se vrati na izvorne principe moralnog i međureligijskog dijaloga.

– Prije svega, potrebno je uspostaviti korektnost odnosa između članica Međureligijskog vijeća – naglasio je mitropolit Hrizostom.

On je ukazao i na to da, osim zvaničnog Vijeća, postoji paralelni sistem koji funkcioniše u njegovo ime, što je još od 2019. godine razočaravajuće i upozoravajuće saznanje. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVakcinacija protiv HPV-a u Srpskoj od narednog mjeseca (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: Upravljao vozilom sa 1,94 promila alkohola u krvi