Povećana najniža plata sa kojom je Srpska započela novu godinu nije samo zaštitni mehanizam za radnike koji obavljaju najjednostavnije poslove, nego bi trebalo da znači veće plate za sve radnike, izjavila je Ranka Mišić, predsjedica Saveza sindikata Republike Srpske, gostujući u našem Јutarnjem programu.

– Većina poslodavaca, neće primanja radnika povećati za 200 maraka, koliko je rasla najniža plata, ali sve plate trebalo bi da rastu linearno bar za 100 maraka – navodi Mišićeva.

U Novu godinu ušli smo s minimalnom zagaratnovanom platom od 900 KM. Odluku o tome donijela je Vlada Srpske, nakon što se Sindikati i poslodavci nisu mogli dogovoriti, pa naniža plata neće biti ni 1.050 koliko su tražili sindikalni predstavnici, ali ni 750-780 KM koliko su bili spremni ponuditi poslodavci.

– Oni koji imaju najviše su protiv povećanja minimlane plate. Ti poslodavci bi se trebali odreći dijela dobiti i podijeliti je sa svojim radnicima. Naravno, da niko nije protiv profita, ali ti poslodavci da se odreknu malog dijela, imali bi mnogo zadovoljnije i produktivnije radnike, pa onda i veću samu dobit – naglasila je Mišićeva.

Svu odgovornost prebacvuje na poslovnu zajednicu.

– Nikakva odgovornost nije bila na Savjetu sindikata, jer poslovna zajednica nije htjela da pregovara. Najniža plata je osnov za povećanje plata svim radnicima – poručila je Mišićeva.

Mišićeva ističe da bi priritet našeg društva trebalo biti pitanje kako sučuvati radnu snagu, i spriječiti masovne odlaske mladih u inostranstvo.

– Odgovor na to bi trebalo biti ulagati i osposobljavati, stvoriti povoljan ambijent, ali bez jeftine radne snage – dodala je Mišićeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakEnergetski sistem Srpske ima ozbiljne potencijale (VIDEO)
Naredni članakKošarac: U 2024. u fokusu implementacija ustavnih nadležnosti iz domena carina