Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić poručila je da Savez neće odustati od podrške prijedlogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da najniža plata u Srpskoj u idućoj godini iznosi 1.050 KM, te da očekuje da će Vlada taj prijedlog i prihvatiti.

– Vlada, Sindikat i poslodavci danas bi trebali o tome da razgovaraju na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske i predlože iznos najniže plate – rekla je Mišićeva novinarima nakon sastanka predstavnika ovog saveza sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem u Banjaluci.

Ona je podsjetila da ukoliko se o tome ne postigne dogovor, Vlada Srpske ima obavezu da do kraja godine utvrdi iznos najniže plate u Republici Srpskoj i to objavi u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Mišićeva je rekla da bi sredinom iduće godine u Republici Srpskoj ponovo trebalo da se poveća plata da bi se dostigao iznos za namirnice sindikalne potrošačke korpe potrebne jednoj porodici.

Prema njenim riječima, na sastanku je bilo govora i o projekciji budžeta za iduću godinu, računajući da iznos najniže plate bude u projekciji budžeta kako bi se taj iznos odnosio i na zaposlene u javnom sektoru.

Ona je rekla da je budžetom predviđeno 29 miliona KM za povećanje plata za 100 KM za zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, nauci i kulturi, ističući da je ovo prva etapa postizanja cilja da se izjednače primanja zaposlenih u obrazovanju sa drugim institucijama koje se finansiraju iz budžeta.

Mišićeva očekuje da će Vlada na sjednici u četvrtak da utvrdi prijedlog budžeta i ekonomske politike za 2024. godinu i uputi ta dva dokumenta u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

– Očekujemo izmjene zakona koji se odnose na kontrolne organe, prije svega na Inspektorat, te Zakona o zapošljavanju, kao i da bude donesen novi zakon o zaštiti zdravlja na radu – istakla je Mišićeva.

Komentarišući upozorenja jednog broja poslodavaca da bi najniža plata od 1.050 KM dovela do većeg broja radnika na Zavodu za zapošljavanje, Mišićeva je rekla da se kod značajnog broja poslodavaca ne radi o nekom novom novcu koji poslodavci izdvajaju, već o novcu koji se nalazi u kovertama i koji treba usmjeriti u legalne tokove.

– Ne mislite da neko u građevinarstvu radi za 800 KM, jer svi znamo da to nije tako. Taj novac ćemo povući iz koverte u legalne tokove kako bi radnik imao veće mogućnosti da ostvaruje svoja prava – istakla je Mišićeva.

Mišićeva je upitala da li jedan poslodavac drvoprerađivač nema para da poveća plate ako ima 306 zaposlenih radnika, prosječnu platu 860 KM, dok je u prošloj godini ostvario dobit od četiri miliona KM ili jedan trgovinski lanac koji je lani ostvario dobit od 11 miliona KM, a njegovi radnici primaju platu do 900 KM?

– Svako ko ne može da plati radnika u iznosu da bar svoju porodicu prehrani, neka zatvori firmu. Kome koristi firma ako radnik nema uslova da se prehrani, jer nijedna firma nije otvorena zbog radnika, već dobiti – istakla je Mišićeva.

Komentarišući uvoz strane radne snage u Republici Srpskoj, Mišićeva je rekla da su radnička prava jednaka za domaće i strane radnike.

– Savez je za opciju da sačuvamo našu radnu snagu koja treba da ostaje ovdje, stvara svoje porodice i da može da živi od svoga rada – zaključila je Mišićeva.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Bogićević i Pejanović nisu nikakvi Srbi, već izdajnici srpskog naroda
Naredni članakVišković: Prioritet Vlade Srpske – konstantno poboljšanje položaja radnika