Republika Srpska i Srbija radiće na jačanju veza sa dijasporom i povjerenja prema institucijama, a od velike važnosti je i zajednički rad na očuvanju jezika, tradicije i kulturnog identiteta iseljenika, te podsticanje saradnje razmjenom iskustava, znanja i resursa, rečeno je Srni u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske.

Komentarišući informaciju o izradi novog memoranduma o saradnji između vlada Srpske i Srbije koji je Vlada Srpske usvojila 16. maja, u Ministarstvu ističu da memorandum definiše prioritete čija će realizacija doprinijeti osnaživanju veza sa dijasporom.

– Kao osnova svih aktivnosti, Srbija i Srpska će raditi na jačanju veza sa dijasporom širom svijeta, kao i jačanju povjerenja dijaspore prema institucijama – dodali su u resornom ministarstvu.

U Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju podsjećaju da se, kada je riječ o dijaspori, saradnja Srbije i Srpske podrazumijeva prije svega zbog činjenice da se dijeli isti jezik, kultura i tradicija.

U tom resoru naglašavaju da se u zemljama prijema dijaspora u najvećoj mjeri i organizuje prema principima pripadnosti narodu, odnosno zajedničkim kulturnim obilježjima, dok je interes da se zadrži povezanost sa građanima u iseljeništvu i radi na jačanju odnosa dijaspore sa institucijama, jedinicama lokalne samouprave i društva uopšte.

Јedan od načina jačanja saradnje su i, kako kažu, rješenja kojim su određene institucije zadužene za dijasporu, tako da i u Srpskoj i Srbiji postoji kontakt tačka za dijasporu, sa svim pripadajućim nadležnostima.

– Neophodno je jačanje svijesti u domaćoj javnosti o značaju i potencijalu dijaspore, što se može postići organizovanjem različitih konferencija i događaja gdje će biti predstavljeni dobri primjeri saradnje, a potrebno je i učešće jedinica lokalne samouprave, koje mogu razvijati veze sa zavičajnim udruženjima u dijaspori – naglasili su u Ministarstvu.

Iz tog resora su dodali da već postoje primjeri značajnih investicija iz dijaspore u lokalne zajednici iz kojih iseljenici potiču.

Kako bi se mogle planirati određene aktivnosti Srpska i Srbija će raditi na uspostavljanju kompatibilnih baza podataka, odnosno evidencija o dijaspori, koje će obuhvatiti i podatke kao što su kvalifikacije, ekspertiza, spremnost za ulaganje u pokretanje poslovanja odnosno za aktivno uključivanje u odgovarajuće projekte.

Paralelno sa ovim aktivnostima, radiće se na pružanju podrške izgradnji funkcionalne mreže svih organizacija i udruženja u dijaspori, na osnovu čega se može dobiti bolji pregled zastupljenosti dijaspore, te ciljeva i planova različitih udruženja.

– Srpska i Srbija radiće na ostvarivanju prioriteta iz memoranduma zajedničkom realizacijom projekata s ciljem unapređenja odnosa sa dijasporom, kao i zajedničko učešće u međunarodnim i regionalnim projektima u ovoj oblasti – poručili su iz resornog ministarstva.

Od velike važnosti je i zajednički rad na očuvanju jezika, tradicije i kulturnog identiteta iseljenika, ali i podsticanje saradnje kroz razmjenu iskustava, znanja i resursa.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i kabinet ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženog za koordinaciju mjera u oblasti dijaspore dogovorili su da usvoje novi memorandum o saradnji u oblasti jačanja veza sa dijasporom, saopšteno je ranije iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Radna grupa koju su činili predstavnici obje institucije izvršila je analizu Memoranduma iz 2013. godine, utvrdila prioritete u ovoj oblasti i dostavila integralni tekst vladama na usvajanje. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakSlogi Meridian bod u Gabeli
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 26.05.2024. godine